China wil een oké-stempeltje op alle buitenlandse voeding

 China is van plan grootschalige kwaliteitscontroles in te voeren voor geïmporteerd voedsel. Beeld EPA
China is van plan grootschalige kwaliteitscontroles in te voeren voor geïmporteerd voedsel.Beeld EPA

Als het aan China ligt, wordt alle voedsel die het importeert eerst gekeurd.

Belgische chocola, je kunt er gelukkig van worden, maar volgens de Chinese overheid is het een risicoproduct. Net als Franse wijn en niet alleen vanwege de kater. De tweede economie van de wereld pleitte op de G20-top in Duitsland nog voor vrijhandel. Maar ondertussen is China van plan grootschalige kwaliteitscontroles in te voeren voor geïmporteerd voedsel. Dure handelsbelemmeringen dus.

Vaak gaat het bij zulke controles om vlees, zuivel of andere bederfelijke waar. China richt zich echter op álle voedselproducten, ook Australisch sinaasappelsap of Italiaanse pasta. Als de regels in oktober ingaan, moet elk voedseltransport worden voorzien van een certificaat waarin een inspecteur bevestigt dat het product aan de Chinese eisen voldoet.

Door de maatregel kan de spanning oplopen tussen China en de VS. President Trump wil zijn handelstekort met China van 347 miljard dollar in 2016 flink terugdringen en dreigt met invoerheffingen. China houdt van vrijhandel, zolang het de eigen markt maar kan beschermen. Met de controles strijken ze Trump tegen de haren in. Ook de EU, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië en Japan worden geraakt.

Voedselveiligheid staat in China hoog op de agenda doordat het de nodige voedselschandalen achter de rug heeft. Melkpoeder van eigen makelij wordt er als onbetrouwbaar gezien, vandaar de run op Nederlandse merken. Waarom bemoeilijkt het dan de import van buitenlands voedsel?

"China importeert veel, ook grondstoffen zoals mais en soja voor de intensieve veehouderij", zegt Siemen van Berkum van Wageningen University. "Maar op termijn willen ze zelfvoorzienend worden. China maakt zich zorgen over de stijgende prijzen op de wereldwijde voedselmarkt." Het wil de import afremmen en de eigen boeren stimuleren meer te produceren. Daarom haalt het ook landbouwkennis uit Wageningen.

China baseert zich op de Codex Alimentarius van de Verenigde Naties, waarin de risico's van pesticiden, biotechnologie en verontreiniging worden vastgesteld. De Wereldhandelsorganisatie gebruikt dit document bij handelsgeschillen. Maakt China misbruik van de codex? "De scheidslijn tussen redelijk en onredelijk gebruik is lastig te bepalen. Het is niet voor het eerst dat landen de regels zo rigide toepassen", stelt Van Berkum.

Handelspartners hopen China op andere gedachten te brengen door alternatieven aan te dragen, zoals de mogelijkheid om het transport digitaal te kunnen volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden