China weigert Miss Canada toegang tot Miss World-verkiezing

null Beeld ap
Beeld ap

China weigerde Miss Canada Anastasia Lin de toegang voor de Miss World-verkiezing. Lin is een 25-jarige, Canadese actrice en schoonheidskoningin met Chinese roots. Ze heeft zich openlijk uitgesproken over de mensenrechten in China. Iets wat bij de Chinese autoriteiten kennelijk in het verkeerde keelgat schoot.

Een officiële verklaring voor de weigering kreeg Anastasia Lin niet. "Zijn ze soms bang voor een schoonheidskoningin?" vraagt Lin in een persconferentie.

In Hong Kong strandde haar poging om als mooiste vrouw van de wereld verkozen te worden. Lin kreeg geen visum voorafgaand aan haar vlucht, maar de Chinese wet laat toe dat Canadezen op Chinese grond alsnog een visum kunnen aanvragen. Dit gold bij aankomst in China niet voor Lin, ze kon niet afreizen naar het Chinese eiland Hainan, waar de Miss World-verkiezing wordt gehouden. Ze moest zich daarom ook terugtrekken uit de wedstrijd.

Volgens New York Times is Lin een nachtmerrie voor de Chinese autoriteiten. Ze emigreerde naar Canada toen ze een tiener was en sloot zich aan bij Falun Gong, een boeddhistische stroming die in China als sekte wordt gezien. Lin komt op voor de 'onderdrukte Chinese bevolking' en ziet het als 'een verschrikkelijke boodschap' als ze zich er niet over uit spreekt.

Intimidatie
Het is niet voor het eerst dat ze in botsing komt met de Chinese autoriteiten. In een opiniestuk in de Washington Post vertelt ze dat haar vader, nadat ze gekroond was tot Miss Canada, geïntimideerd werd door Chinese veiligheidsagenten. Haar vader vroeg haar vervolgens om een toontje lager te zingen over de mensenrechten.

Toch was dat voor haar geen reden om haar mond te houden. "De Communistische Partij kan ongestraft misbruik blijven maken van de mensen als ik en anderen stil blijven", schrijft Lin in de Washington Post.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden