Update

China waarschuwt VS: Neem zelf verantwoordelijkheid

China hekelt het 'kortzichtige politieke gehannes' van de Amerikanen over hun eigen schuldenlast. Beeld reuters
China hekelt het 'kortzichtige politieke gehannes' van de Amerikanen over hun eigen schuldenlast.Beeld reuters

De Verenigde Staten moeten stoppen met wijzen naar anderen en zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van hun schuldproblemen. Dit schreef het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag in een commentaar.

ANP/Redactie

'In plaats van samen de problemen proberen op te lossen, zetten Democraten en Republikeinen vraagtekens bij de juistheid van de afwaardering door Standard & Poor's en geven ze elkaar de schuld van de problemen', aldus het commentaar.

Volgens het staatspersbureau dienen de Amerikanen ook hun verantwoordelijkheid als houder van de wereldreservevaluta te nemen. Xinhua waarschuwt de VS in dit kader geen maatregelen te nemen die de dollar nog verder in waarde doen zakken. De Chinezen zijn bang dat een zwakke dollar de prijzen van grondstoffen die in dollars genoteerd worden, zoals olie, zal opdrijven.

De VS verwijten China op hun beurt al jaren dat het zijn munteenheid de yuan kunstmatig laag houdt om de export te stimuleren. Curieus genoeg kaatsen de Chinezen de bal op dit punt nu terug. 'Toegegeven of niet, de Amerikaanse centralebank hield de dollar na de financiële crisis laag om de export te stimuleren. Nu er nauwelijks ruimte meer is om extra geld in de economie te pompen, is meer export de enige manier om de Amerikaanse economie op te krikken. De VS hebben dus een goede reden om de dollar laag te houden', schrijft Xinhua.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden