China waarschuwt voor plan om dalai lama 'volledig uit te bannen'

De dalai lama, afgelopen juni in Sydney. Beeld epa
De dalai lama, afgelopen juni in Sydney.Beeld epa

Tibetaanse aanhangers van de dalai lama hoeven niet meer te rekenen op mededogen van de Chinese overheid. De Communistische Partij gaat diens 'propaganda' naar eigen zeggen keihard aanpakken.

Robin de Wever

In het invloedrijke partijblad Quishi voorspelt de Tibetaanse afdelingsleider Chen Quanguo deze week dat de partij ervoor zal zorgen dat de 'stemmen en beeltenissen van de dalai-kliek' onzichtbaar en onhoorbaar zullen worden'. Illegale satellietschotels worden in beslag genomen en het internetverkeer zal (nog strenger) worden gescand op dissidente geluiden.

Het verspreiden van de boodschap van de dalai lama - volgens Peking een separatistische wolf in schaapskleren - is al jaren verboden in Tibet, maar veel aanhangers weten de blokkades te omzeilen. Zo kijken ze via satelliettelevisie naar buitenlandse zenders en gebruiken ze speciale software om verboden websites te bezoeken.

Zelfverbrandingen zijn slechte reclame voor Peking
In juli waarschuwde een van de belangrijkste figuren in de communistische partij ook al dat ze de strijd tegen de 'dalai-kliek' zou gaan intensiveren.

Peking houdt de geestelijk leider van het Tibetaanse boeddhisme verantwoordelijk voor separatisme. Tibet zou, ondanks de claims voor onafhankelijkheid, al sinds mensenheugenis bij het Chinese rijk horen.

Het conflict speelt al enkele decennia, maar de laatste jaren lijkt de wanhoop onder boeddhistische monniken te groeien. Hun zelfverbrandingen (sinds 2009 kozen tenminste 120 tibetanen voor die martelaarsdood) worden niet aangemoedigd door hoge geestelijken, maar helpen wel om het conflict op de kaart te zetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden