China voelt handelsoorlog: munt onderuit, bedrijven overwegen het land te verlaten

De Chinese elektronicagigant Lenovo heeft last van de handelsoorlog tussen de VS en China. Beeld HH / Imaginechina
De Chinese elektronicagigant Lenovo heeft last van de handelsoorlog tussen de VS en China.Beeld HH / Imaginechina

Met de nieuwe ronde invoertarieven die de VS hebben opgelegd, krijgt China het benauwd. De economische groei neemt af en bedrijven overwegen China te verlaten.

Zelfs de Chinese premier Li Keqiang gaf het gisteren toe: het wordt moeilijk de gestage groei van China vol te houden. De Amerikaanse handelssancties komen op het slechtst mogelijke moment, net nu China zijn enorme schuldenberg moet afbouwen, en de economische groeimotor al wat aan het sputteren is. Maar volgens analisten is paniek onnodig.

Sinds het begin van de handelsoorlog, afgelopen maart, is het economisch nieuws uit China weinig opbeurend. De beurs van Sjanghai verloor de afgelopen maanden bijna een kwart van zijn waarde, de Chinese munt zakte met 9 procent ten opzichte van de dollar, en de officiële graadmeter van het ondernemersvertrouwen daalde naar het laagste niveau sinds februari.

Desastreuze getallen

De Amerikaanse president Trump zei maandag nog eens 200 miljard dollar aan Chinese export tarieven op te leggen. Peking kwam weliswaar meteen met een tegenzet van 60 miljard dollar, maar de situatie dreigt er voor China alleen maar slechter op te worden. De Chinese economische groei - dit jaar voorspeld op 6,7 procent - zou volgens analisten volgend jaar naar 6,3 procent zakken, en volgens sommigen zelfs naar onder de 6 procent. Naar Chinese normen zijn dat desastreuze getallen.

Met een economie die nog steeds sterk leunt op export, waarvan eenvijfde naar de Verenigde Staten, kan het niet anders dan dat de handelsoorlog in China flink schade aanricht. Vooral de maakindustrie in de Parelrivierdelta, waar multinationals hun elektronica, machineonderdelen en textiel laten maken, dreigt hard te worden geraakt. "Die bedrijven zullen hun orders stevig zien teruglopen na deze nieuwe tarieven", zegt Michael Wong, economieprofessor in Hongkong.

Veel ondernemers kijken het voorlopig nog even aan. Maar als de handelsoorlog na de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres in november aanhoudt, zijn velen van plan hun productielijn naar andere landen te verhuizen, vooral naar Zuidoost-Azië of India. Die verschuiving was al begonnen, gezien de stijgende lonen in China, maar door de Amerikaanse handelstarieven zou daar een versnelling in komen. Daarmee zou de Parelrivierdelta een golf van fabriekssluitingen over zich heen krijgen.

Schulden

Voor China komen de economische perikelen op een heel onhandig tijdstip. Het land moet zijn torenhoge schuldenberg afbouwen, en heeft dus weinig ruimte om de economie te stimuleren. Peking heeft weliswaar al een belastingverlaging, compensatie voor exportbedrijven en investeringen in infrastructuur aangekondigd, maar als het de geldkraan te veel openzet, dreigt de schuldenberg nog verder op te lopen en riskeert het land een financiële crisis. Voor Peking wordt het dansen op een steeds slapper koord.

Volgens veel analisten moet de dreiging niet overdreven worden. Met de binnenlandse consumptie zit het goed, en als China zijn schuldafbouw vertraagt, kan de groei ook weer aantrekken. "China staat niet, zoals sommigen in de Trump-regering geloven, op de rand van de economische ineenstorting, waarbij de verhoging van de importtarieven het laatste zetje richting de afgrond zijn", schrijft Arthur Kroeber, directeur van onderzoeksbureau GaveKal Dragonomics.

Wat China nu vooral wil doen is tijd winnen, want ook aan Amerikaanse zijde zullen de handelstarieven pijn doen. "Als de binnenlandse steun voor Trump geslonken is, dan zal het veel makkelijker zijn een compromis te vinden", zegt Sheng Liugang, economieprofessor aan de Chinese Universiteit van Hongkong. "Tot dan kan de Chinese overheid de gevolgen van de handelsoorlog wel onder controle houden."

Maar zelfs als China ongeschonden door de handelsoorlog komt, dan nog zal de reputatieschade aanzienlijk zijn. Als multinationals hun productielijn moeten verhuizen, zullen ze in de toekomst minder geneigd zijn in China te investeren. Volgens Liu Shijin, voormalig topadviseur van de Chinese regering, wordt dat de grootste schadepost van de handelsoorlog niet de directe impact op de economie, maar de impact op het vertrouwen.

Lees ook:

China speelt de handelsoorlog net zo hard als de VS

De extra invoerbelasting van president Donald Trump treft inmiddels de helft van alle goederen uit China.

Amerikaanse bedrijven in China kreunen onder de handelsoorlog, maar vertrekken niet

De handelsoorlog doet Amerikaanse bedrijven in China pijn, maar het is niet genoeg om ze huiswaarts te doen keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden