China verwijt Westen politieke onwil op klimaattop

Het hoofd van de Chinese delegatie in Durban, Xie Zhenhua. Beeld epa
Het hoofd van de Chinese delegatie in Durban, Xie Zhenhua.Beeld epa

China is blij met de uitkomst van de klimaattop, maar heeft kritiek op het Westen. 'Ontwikkelde landen missen de politieke wil om uitstoot terug te dringen en ontwikkelingslanden te helpen met geld en economie. Dat is de belangrijkste belemmering voor samenwerking tegen klimaatverandering', heeft de Chinese onderhandelaar op de conferentie, Xie Zhenhua, vandaag gezegd tegen Chinese staatsmedia.

De opkomende grootmacht China is de grootste vervuiler ter wereld geworden. Het land wil eigenlijk geen bindende afspraken maken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar gaat hierover nu toch onderhandelen.

Belangrijkste doel
De Europese Unie prijst zich gelukkig met de uitkomst van de klimaattop, ook al zijn er geen concrete afspraken gemaakt. De deelnemers hebben een plan opgesteld om in 2015 tot een nieuw klimaatverdrag te komen, en daarmee 'heeft de EU haar belangrijkste doel voor de conferentie bereikt'. Dat liet de Deense eurocommissaris Connie Hedegaard (Klimaat) weten.

Volgens de milieuafdeling van de Verenigde Naties tellen niet de afspraken van Durban, maar de daden erna. 'De grote vraag die velen hebben, is hoe en wanneer dit wordt omgezet in terugdringen van de uitstoot', stelt UNEP-chef Achim Steiner. Het hoofd van het VN-klimaatbureau Unfccc, Christiana Figueres, toonde zich tevreden. Ze sprak van een 'historische conferentie'.

Harde onderhandelingen
Volgens de Amerikaanse klimaatgezant Todd Stern waren de 'harde' onderhandelingen de moeite waard. 'Voor het eerst is er een overeenkomst om te onderhandelen over een juridisch bindend akkoord, een juridisch instrument dat van toepassing is op alle landen - dat is iets nieuws. Dat betekent dus ook voor China, India en Brazilië en ze kunnen er niet meer omheen draaien.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden