China veroordeelt activist Hu Jia voor staatsondermijning

amsterdam – Met de veroordeling van activist Hu Jia tot drieënhalf jaar cel geeft China er opnieuw blijk van de mensenrechten te beknotten in de aanloop naar de Olympische Spelen. Dat is in tegenspraak met wat Peking had beloofd.

Hu Jia (34) werd veroordeeld voor staatsondermijning. Hij bekritiseerde in artikelen op internet de schending van burgerrechten in de aanloop naar de Olympische Spelen en sprak daarover ook met buitenlandse journalisten. Zo publiceerde hij samen met een hoogleraar – Teng Biao – een artikel over gedwongen verplaatsing van duizenden mensen om de bouw van Olympische locaties mogelijk te maken en over het oppakken van burgers die daarover klachten indienden.

Hu Jia werd eerder bekend door zijn strijd voor aidsslachtoffers, van wie sommigen het virus hebben opgelopen door het gebruik van besmet bloed in ziekenhuizen. Voordat hij begin dit jaar werd gearresteerd, had hij al 200 dagen in huisarrest doorgebracht. Eind november sprak Hu via een webcam tot het Europees Parlement over zijn kritiek op de Chinese regering.

Hu’s advocaat reageerde gisteren opgelucht dat zijn cliënt geen ernstiger feit ten laste was gelegd, maar zei dat drieënhalf jaar gevangenisstraf nog altijd onacceptabel is. Hij had verwacht dat Hu tot vijf jaar zou worden veroordeeld.

De straf zet China’s mensenrechtenbeleid opnieuw in de schijnwerpers. De VS spraken er hun teleurstelling over uit en de EU riep China op Hu onmiddellijk vrij te laten. Begin deze week waarschuwde Amnesty International al in een rapport dat China zijn belofte niet nakomt om de mensenrechten in de aanloop naar de Spelen van augustus beter te respecteren. Amnesty omschreef de vervolging van activisten als Hu, Teng Biao (begin vorige maand opgepakt verhoord) en Yang Chunlin (vijf jaar cel voor publicatie van een open brief tegen de Olympische Spelen) als een ’pre-Olympische schoonmaak’. Ook wees de mensenrechtenorganisatie op het harde ingrijpen in Tibet.

Gisteren dreigde ook Noorwegen met een boycot van de openingsceremonie van de Spelen. De politiek leiders van enkele Oost-Europese lidstaten van de EU hebben al aangekondig weg te blijven van de feestelijke opening in Peking. De Franse president Sarkozy overweegt ook weg te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden