China treft 'passende maatregelen' tegen protestanten

Politie in de Chinese hoofdstad Peking heeft gisteren dertien protestanten opgepakt toen ze buiten in een winkelgebied een kerkdienst wilden houden. Het was de zesde achtereenvolgende zondag dat leden van de Shouwangkerk werden aangehouden.

De gelovigen verzamelden zich volgens de krant South China Morning Post op een plein in Peking, hoewel de autoriteiten hun hebben verboden daar samen te komen. Veel van de degenen die eerder zijn aangehouden, hadden dit weekeinde huisarrest opgelegd gekregen, terwijl zes leiders van de kerk al meer dan maand hun huis niet mogen verlaten.

Volgens de kerk zijn meer dan dertig volgers gedwongen te verhuizen. Huisbazen zouden hen uit hun huis hebben gezet met druk van de overheid. Bijna tien volgers zouden hun baan hebben verloren omdat ze weigerden hun geloof op te zeggen. In een statement van de Shouwangkerk wordt gewaarschuwd voor juridische stappen van de kerkgangers omdat dergelijke praktijken verboden zijn.

Uit solidariteit met de kerk hebben leiders van twintig niet-erkende kerken en Christelijke partijen het Nationaal Volkscongres in een brief opgeroepen de mogelijkheden voor gelovigen om hun godsdienst te belijden te verruimen.

In een reactie op de acties tegen de Shouwangkerk zei een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat de leden van de kerk 'zich illegaal probeerden te verzamelen' en dat de politie 'passende maatregelen' heeft getroffen. De autoriteiten zijn zeer intolerant tegenover de Shouwangkerk, omdat deze kerk erg snel groeit: van minder dan tien leden in 1993 naar inmiddels ongeveer duizend leden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden