In de schaduw van de minaret

China tiranniseert de godsdienst en verstopt zich achter huichelarij

Paramilitaire politieagenten houden de wacht na een bomexplosie in de autonome regio van de Oeigoeren in Xinjiang in China.Beeld Reuters

‘Zonder twijfel is de islam een godsdienst van liefde en vrede’. Je hoort vaak die loftuiting, soms gemeend, dan weer cynisch en ook wel eens absurd hypocriet. Hij verscheen afgelopen november in de Engelstalige Chinese krant Global Times, als een klodder slijm, in een artikel dat was gericht aan Europa. 

Ergere huichelarij bestaat er niet. De sympathie is niet wederzijds in deze, voor ­moslims in China barre tijden. Moslims zullen het ­alleen onder de zwaarste dwang over de lippen krijgen dat het neo-maoïsme van president Xi liefderijk en vreedzaam is.

Massale hersenspoelingen die levens verwoesten, de sloop van moskeeën, het verbod van de Koran, de verplichting van moslimstudenten om varkensvlees te eten en trouw te zweren aan de Chinese keuken, kapot knippen in het openbaar van ‘verkeerde’ jurken, het is maar een graai uit veel meer en het vloekt met de pluimstrijkerij in de Global Times. Totalitaire gekte kent geen grenzen. Dat was zo in het kalifaat van IS en het is nu zo in een China dat in de westelijke regio Xingjian tekeer gaat als een botsauto op de kermis.

Hersenspoelingen

De Global Times vat samen hoe China aan de buitenwereld zijn wangedrag in Xingjian wil verkopen. Lange tijd zweeg de overheid over de onderdrukking van de tien miljoen Oeigoeren, een Turkstalig moslimvolk in Xingjian. Ze beperkte zich tot ontkenningen. De ernstigste beschuldiging is de opsluiting van een miljoen Oeigoeren in ‘gratis centra voor beroepsopleidingen’, waar ze die hersenspoelingen krijgen.

Pro-Chinese sceptici betwijfelen of je zoveel mensen spoorloos kan laten verdwijnen. Sceptici van een andere signatuur vinden het juist alarmerend dat de overheid geen informatie geeft over ‘cursisten’ aan hun families, zodat die vaak niet weten waar hun verwanten vertoeven en of ze nog leven.

De Global Times ontkent niet, maar kapittelt in milde taal het mopperende Europa. De krant verbindt aan zijn pluimpje voor de islam een vermaning, want extremisme kan zich snel verspreiden. En dan krijg je een wereldwijd probleem, dat zowel Europa als China raakt. Europa moet daarom niet langer zaniken over Oeigoeren, maar samen met China de ‘uitdagingen’ te lijf gaan.

Voltaire opdreunen

De krant prijst Europa omdat het de godsdiensten heeft ‘gereguleerd’, en bejubelt de scheiding tussen kerk en staat, het ‘fundament van Europa’. In China zelf bestaat die scheiding half. Normaal betekent ze twee dingen: de godsdienst heeft niets te zeggen over de staat en de staat niets over de godsdienst. Aan de eerste voorwaarde voldoet China met glans. Religie draagt er een muilkorf. Maar voor examen twee zakt het land, want de staat tiranniseert wel de godsdienst, met uitzondering van zijn eigen maoïstische pseudo-religie.

De Global Times wijst op de massamoorden door moslimterroristen in Europa, vreest een ‘rechtse’ ­reactie daarop en nodigt het werelddeel uit met China om de tafel te zitten. Europa zal wel moeten, denkt het blad. Bepleit het ook voor Europa ‘centra voor beroepsopleidingen’ waarin gekerkerde moslims Voltaire ­moeten opdreunen in plaats van wijsheden van president Xi?

Eén ding vergeet de Global Times: Europa is meer dan enkel scheiding van kerk en staat. Het kroonjuweel is vrijheid en onschendbaarheid van het individu. Die is afwezig in China, ondanks alle spectaculaire vooruitgang op andere gebieden. Met een totalitaire supermacht moet je contacten onderhouden, leuk of niet, maar voor een fundamentele discussie is de kloof te diep.

Lees ook: 

Omir Bekalki zat in een strafkamp omdat hij Oeigoers is: ‘China wil ons vernietigen’

China schendt volgens de Verenigde Naties de mensenrechten op grote schaal in de westelijke provincie Xinjiang. Omir Bekali is een van de weinigen die lang in de beruchte kampen voor Oeigoeren heeft gezeten en het kan navertellen.

China voert dwangarbeid in voor bijna miljoen Oeigoeren

Peking dwingt Oeigoeren te werken in kampen. Een nieuwe fase in de aanpak van de regio Xinjiang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden