China, Tibet en de spelen

Waterstofauto

Revisieraad goed idee

Het was Johannes niet

China, Tibet en de spelen

Als topsporters,of een belangrijk deel van hen, de Olympische spelen zouden boycotten, zou dat een enorm effect hebben. Er zou een teken worden afgegeven dat de vrije wereld de onderdrukking van het Tibetaanse volk en de moordaanslag op de cultuur daarvan niet neemt. De verantwoordelijkheid om van deze gelegenheid gebruik te maken en dit teken af te geven, rust in de eerste plaats bij die beperkte groep topsporters zelf. Van hen wordt gevraagd af te zien van het verlangen een sportieve overwinning te behalen ter wille van het veel grotere belang van het Tibetaanse volk. Ook zijn de nationale en internationale Olympische comités verantwoordelijk. Voor de zoveelste maal zal deze verantwoordelijkheid wel niet genomen worden en zal blijken dat topsport en de daarmee samenhangende vermaakscultuur belangrijker gevonden wordt dan al het andere. Ik hoop dat dit opnieuw een schaduw werpt op de spelen, dat is voor de bewustwording van onze vrije wereld noodzakelijk

W.L.A. Roessingh Westzaan

Waterstofauto

Wat een visioen ontplooide zich gisteren in het artikel over de waterstofauto in Arnhem! „Als het straks mogelijk is biobrandstof te kraken wordt alle CO2 omgezet in waterstof”. Ik zie de volgende stap al voor me: we vangen alle CO2 af en zetten die om in waterstof, waarop dan de auto’s schoon kunnen rijden.

Lastig alleen dat ik vroeger leerde dat CH4 wel in C en H2 kon worden gesplitst, maar dat over de omzetting van CO2 naar H2 nooit werd gerept. Maar misschien ging me dat allemaal boven de pet; en anders de verslaggever wel.

Otto Rodenburg Wijhe

Revisieraad goed idee

Het commentaar ’Rechters kunnen zich vergissen, maar voor wantrouwen geen reden’ donderdag in Trouw, gaat voorbij aan het feit dat de paar rechtszaken die bij het grote publiek als rechterlijke rampzaken bekend zijn geworden slechts een fractie zijn van een veel groter aantal verborgen rampzaken. Om op die onbekende rechtszaken beter zicht te krijgen en een mogelijkheid te creëren tot eerherstel aan betrokken onschuldige veroordeelden, is het instellen van een aparte revisieraad noodzakelijk. Een raad dus die los staat van de bestaande rechterlijke macht. Want die macht zal hoe dan ook doorgaan de puinhopen en rampen die ze zelf aanrichten eeuwig verborgen te houden. Zoals die macht ook de afgelopen eeuwen heeft gedaan.

De revisieraad is hard nodig. Ook omdat dan gewone, onterecht veroordeelde burgers (vanaf de wat zwaardere zaken), zélf bij die raad kunnen aankloppen en een reële mogelijkheid krijgen tot eerherstel.

C.P.M Karsten Amstelveen

Het was Johannes niet

Semna van Ooij, vorige week in Letter & Geest, schrijft: „De figuur die bijna het volle gewicht draagt, waarschijnlijk Johannes, houdt hem in een stevige greep vast*” Ik keek eens goed naar de figuur. Ze houdt een slag om de arm met het woord ’waarschijnlijk’. Ik dacht: dit is Johannes niet, want in alle kunst wordt Johannes altijd baardloos afgebeeld (hij was de jongste Apostel).

Ik zie, en dat is de verrassende Rembrandt, dat Petrus Christus van het kruis draagt, Petrus (altijd met baard) draagt nu al als het ware de ’Kerk’ in zijn armen, Na Pasen – de Opstanding – wordt „Wijd mijn schapen” tegen hem gezegd.

Petrus laat zien dat hij weet dat de Heer hem vergeven heeft, na zijn verloochening, en durft nu manmoedig op te treden.

Dory Wouters Doetinchem

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden