Geheimzinnig gevaarte
China stuurde wel vaker een ballon naar de VS
Een enorm gevaarte boven de Verenigde Staten doet de toch al gespannen relatie tussen de VS en China geen goed.
De Verenigde Staten volgen al een paar dagen een ballonvormig object dat boven de staat Montana hangt. Het zou gaan om een Chinese spionageballon. Volgens China gaat het om ‘een luchtschip voor wetenschappelijk onderzoek dat door overmacht uit koers is geraakt’. Het geheimzinnige gevaarte vergroot de toch al opgelopen spanningen tussen de twee landen en zorgde er vrijdag voor dat het geplande bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken werd afgeblazen. Paul van Hooft, senior strategisch analist bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies vermoedt dat het vooral een ongelukkige samenloop van omstandigheden betreft.
Hoe weten de Verenigde Staten dat het om een Chinese spionage-ballon gaat?
Van Hooft: “Dat is een kwestie van de afgelegde route nagaan. Ze weten bijvoorbeeld dat de ballon via Canada de grens is gepasseerd. Ze kunnen precies zien waar het object vandaan is gekomen.”
Waarom zo’n ballon? De Chinezen hebben toch satellieten?
“Dat is inderdaad de grote vraag. China beschikt over militaire satellieten en ze kunnen ook menselijke spionnen inzetten op de grond. We weten niet precies welke informatie deze ballon wil verkrijgen.”
Hij hangt boven de staat Montana. Enig idee waarom juist daar?
“De VS hebben daar raketsilo's opgesteld voor kernraketten. Maar die hebben ze niet alleen in Montana, die zijn over het hele land verspreid. Nucleaire raketten hebben de Amerikanen ook in bommenwerpers en onderzeeërs. Wat de opdracht van deze ballon precies is, weten we dus niet. Of het nu om het verzamelen van weergegevens of gegevens op de grond gaat, de informatie die ze kunnen verkrijgen is nauwelijks nuttig.”
Waarom halen de Amerikanen het gevaarte niet neer?
“Het Pentagon beweert dat ze bang zijn voor vallende brokstukken die de bevolking kan raken als ze die ballon neerschieten. Dat zou logisch zijn als het ding boven Los Angeles hing. Maar in Montana kun je uren rondrijden zonder iemand tegen te komen. Het gebied onder de ballon is uiterst dunbevolkt. Ik denk daarom dat het allemaal wel spectaculair klinkt, maar dat het verhaal wordt opgeklopt. Als de Amerikanen echt gevaar zien in dit object, hadden ze hem allang neergehaald. Dat ze de ballon zijn gang laten gaan, laat zien dat het Pentagon er weinig waarde aan hecht.”
Volgens verschillende Amerikaanse media is wel vaker zo’n ballon gesignaleerd.
“Ja, het gebeurt regelmatig. Dat doen de Chinezen bijvoorbeeld om een indruk te krijgen van de Amerikaanse luchtverdediging. De regelmatigheid ervan laat ook zien dat deze waarneming niet zo bijzonder is. Op een ander moment zou het niet zo worden opgeklopt.”
Is dit een politiek spelletje? Blinken blies uiteindelijk zijn bezoek af.
“Dat is veel interessanter dan die ballon, inderdaad. Blinken was van plan om met China belangrijke zaken te bespreken over de oorlog in Oekraïne, over Taiwan, over de controle op chips. De relatie tussen China en de VS is gespannen, terwijl het er juist even op leek dat er vanuit China weer toenadering kwam. In die zin is het sturen van die ballon vreemd. Is dit de bedoeling van China of is het een ongeluk? Is het een menselijke fout?
“Het kan best zijn dat de vlucht van deze ballon al langer was gepland, maar dat de Chinezen zijn vergeten hem uit het schema te halen nu het bezoek van Blinken gepland stond. Maar dat is allemaal speculeren. De meest verontrustende optie is dat China met deze ballon bewust provoceert en saboteert, bijvoorbeeld als poging om president Biden te verzwakken. Zodat de publieke opinie in Amerika wordt: ‘Kijk, hij doet niks. Onder Trump had China dit nooit durven doen’.”
NB: Dit interview is aangepast nadat bekend werd dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken zijn bezoek aan China door de ballon in kwestie heeft afgeblazen.
Lees ook:
Extra bases voor VS op de Filippijnen tegen het zere been van China
Het besluit van de Filippijnen om de Amerikanen meer toegang te geven tot militaire bases, vergroot de spanningen met China.
China heeft een nieuw machtsmiddel in het dreigende conflict met Taiwan: drones
Overal ter wereld gebruiken legers drones van Chinese makelij. Nu de spanningen tussen China en Taiwan oplopen, stuurt China die drones ook die kant op.