China stopt import melkpoeder Nieuw-Zeeland

Een van de producten van Fonterra. Beeld epa
Een van de producten van Fonterra.Beeld epa

China heeft per direct de import van melkpoeder uit Nieuw-Zeeland gestopt. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse minister van Handel zondag bevestigd. Het besluit volgt op de bekendmaking van zuivelgigant Fonterra dat in het productieproces bij een fabriek een bacterie is aangetroffen die de vergiftiging botulisme kan veroorzaaken.

De bacterie is vorig jaar terechtgekomen in een proteïneconcentraat dat onder meer wordt gebruikt bij de productie van babymelkpoeder en sportdranken. De vervuilde ingrediënten zijn geleverd aan acht afnemers in Australië, China, Maleisië, Vietnam en Soedi-Arabië. Deze klanten maken er eindproducten van.

Het incident speelde zich weliswaar een jaar geleden af, maar Fonterra is er pas onlangs achtergekomen dat het om een gevaarlijke variant van de bacterie gaat. Het is mogelijk dat er nog producten in omloop zijn die de bacterie bevatten. Fonterra zegt dat de afnemers zelf het beste kunnen bepalen of hun klanten eventueel risico lopen. Vooralsnog zijn er geen meldingen over ziek geworden consumenten.

De vervuiling is herleid tot een van de fabrieken, waar een aantal leidingen niet bleken gesteriliseerd. Dat probleem is een tijd geleden al verholpen.

Het grooste deel van de zuivelimport in China komt uit Nieuw-Zeeland. Minister Groser zegt het besluit te begrijpen. Volgens hem is het verstandig nu een drastiscsh besluit nemen om de bevolking te beschermen en dat later terug te draaien als er meer zekerheid is dat alle producten betrouwbaar zijn.

Voor Nieuw-Zeeland is de zaak een klap. Zo'n 25 procent van de export betreft zuivelproducten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden