China stopt gebruik organen van geëxecuteerde gevangenen

De Chinese minister Huang Jiefu (midden) betuigt zijn respect aan een pas overleden patiënt, die vrijwillig organen afstaat. Beeld reuters
De Chinese minister Huang Jiefu (midden) betuigt zijn respect aan een pas overleden patiënt, die vrijwillig organen afstaat.Beeld reuters

China maakt een einde aan het, wereldwijd fel bekritiseerde, gebruik van organen van geëxecuteerde gevangenen. Vanaf november zal het gebruik in stappen teruggebracht worden tot nul en start er een landelijk programma om vrijwillige donoren te werven.

Sébastian Menninga

Veel Chinezen vinden het goed dat gevangenen na hun dood organen afstaan. Het is een manier waarop ze zich kunnen rehabiliteren. Politici vrezen echter dat het imago van China internationaal schade zal oplopen en spreken zich uit tegen de praktijken in Chinese gevangenissen. Mensenrechtenorganisaties doen dat al langer. Volgens hen worden veel gevangenen en hun familieleden vooraf niet eens op de hoogte gesteld. Iets dat door de autoriteiten bestreden wordt.

Het is nog onduidelijk wanneer de Chinezen helemaal zullen stoppen met het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangen. De Chinese overheid zal het vanaf november in fases terugbrengen. Minister van Volksgezondheid Huang Jiefu geeft aan dat het gebruik al afgenomen is. Volgens hem bedroeg het aantal organen van dode gevangenen eind vorig jaar 64 procent van het totale aantal beschikbare organen in het land. In 2013 is dat percentage volgens de minister teruggelopen naar 54 procent.

De cijfers tonen aan dat het enorme tekort aan organen alleen nog maar groter zal worden als de Chinezen stoppen met het gebruik van organen van geëxecuteerde gevangenen. Om dit tegen te gaan start de overheid in november een landelijk programma om vrijwillige donoren te werven. Volgens minister Huang is dit programma al lokaal getest en heeft het al voor een toename van het aantal donoren gezorgd. In 2010 vonden volgens Huang 63 vrijwillige orgaandonaties plaats. Dit jaar ligt het gemiddelde op 130 per maand.

Jaarlijks worden er in China 300.000 nieuwe patiënten bijgeschreven op de wachtlijst. Slechts 1 op 30 kan gedurende het jaar een nieuw orgaan krijgen. Door het enorme tekort is er in China een grootschalige illegale handel in organen ontstaan, waarin excessen niet geschuwd worden. Zo zijn er verhalen bekend over vermoorde daklozen, van wie de organen doorverkocht zijn. Eind 2007 heeft de Chinese overheid de handel in organen verboden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden