China stoot minder CO2 uit. Of meer?

Soms vraag je je af of de redacteuren van de krant, ook als ze over dezelfde onderwerpen schrijven, elkaars stukken wel lezen. Neem nu die klimaat-conferentie in het Marokkaanse Marrakesh. Ik geef toe, een lastig onderwerp. In de krant van afgelopen maandag lees ik dat de mondiale uitstoot van CO2 dit jaar voor de derde keer op rij stabiel zal blijven en dat dat komt doordat zowel in China als in de Verenigde Staten de uitstoot verminderd is.

De uitstoot in China, de grootste luchtvervuiler, daalde in 2015 met 0,7 procent en zal dat dit jaar doen met 0,5 procent, omdat dat land steeds minder steenkool verstookt. Datzelfde geldt voor Amerika, de tweede luchtvervuiler, waar de CO2-uitstoot in 2015 daalde met 2,6 procent en er een daling voor dit jaar verwacht wordt van 1,7 procent. Het slechte nieuws is, aldus de maandagkrant, dat in de Europese Unie de uitstoot van CO2 in 2015 juist bleef stijgen.

Nu naar de krant van zaterdag. Daar lees ik in een opgetogen verhaal dat de Chinese uitstoot van CO2 nog steeds groeit, dat die groei wel afvlakt, maar dat de piek van de uitstoot pas in 2030 wordt bereikt. Dus duurt het nog bijna 15 jaar voor die uitstoot wat gaat verminderen. Een mooi grafiekje op de pagina laat het allemaal zien.

Het verhaal van zaterdag haalt natuurlijk ook uit naar Trump, welk verhaal doet dat niet tegenwoordig, en laat ene Li Yan van het Pekingse Greenpeace melden dat 'bij een mogelijke teloorgang van het Amerikaanse leiderschap het tijd wordt dat de EU en China dat leiderschap op zich nemen'.

Voor of na 2030? En de EU en internationaal leiderschap? De EU kan zichzelf nog niet eens leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden