China steelt al jaren nucleaire kennis uit VS

China heeft met diefstal geheime informatie verworven over ieder onderdeel in het Amerikaanse kernwapen-arsenaal.

De spionage gaat hoogstwaarschijnlijk nog steeds door, concludeert een commissie uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De spionage is in de loop van de jaren zeventig begonnen en heeft het karakter van detaildiefstal. Door alle puzzelstukjes in elkaar te passen, heeft Peking een totaalbeeld van de Amerikaanse kernwapens en de manier waarop ze worden gemaakt.

Er zijn geen aanwijzingen dat China die kennis al heeft aangewend voor de opbouw van zijn eigen kernmacht. Wel zijn de afgelopen tien jaar proeven gedaan.

De commissie, onder leiding van de republikein Christopher Cox, maakt zich zorgen dat China de kennis te zijner tijd aan derde landen zal verkopen. Daarbij moet onder meer aan Noord-Korea worden gedacht.

Voor de diefstal heeft Peking, zegt het rapport, gebruik gemaakt van duizenden door Chinese Amerikanen geleide mantelondernemingen in Amerika, die vooral in Californië en het noordoosten van het land opereren. Met name de high tech-sector zou zijn geïnfiltreerd. Daarnaast zouden zich in de loop der jaren zakenmensen, studenten en toeristen uit China zelf nuttig hebben gemaakt voor Peking.

De commissie richt zware verwijten tot Amerikaanse bedrijven en laboratoria. Zeker twee ondernemingen in de defensiebranche hebben, onder schending van de bestaande regels, raketonderdelen aan China verkocht, die Peking heeft ingepast in zijn systemen en die nu deel uitmaken van op Amerika gerichte wapens.

De laboratoria die onder verantwoordelijkheid vallen van het ministerie van energiezaken hebben, is het verwijt, volstrekt onvoldoende aan beveiliging van de gegevens gedaan. Personeel van bewakingsdiensten, waaraan die beveiliging was uitbesteed, sliep op het werk of gebruikte alcohol in diensttijd.

De beveiliging, aldus het democratische commissielid Norm Dicks, is een grof staaltje van falende contraspionage, het grofste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. En zijn republikeinse collega Doug Bereuter, een voormalige inlichtingenofficier uit het leger spreekt van 'onkunde, laksheid en onnozelheid'.

Sinds het aantreden van de huidige minister van energiezaken, Bill Richardson, is er al veel verbeterd in de beveiliging van de onderzoeksinstellingen en laboratoria.

Of het rapport personele consequenties in regeringskring zal hebben, is nog niet duidelijk. Minister Janet Reno van justitie heeft de roep om haar aftreden genegeerd. President Clinton staat achter haar.

De president zegt overigens de bevindingen van de commissie-Cox wel te onderschrijven. Hij memoreerde gisteren dat hij het beveiligingsbudget van 5 miljoen naar 80 miljoen gulden heeft verhoogd. Ook Richardson meent dat er geen reden is een zondebok aan te wijzen. In China zelf is verontwaardigd gereageerd op de beschuldiging van spionage. Volgens Peking stuurt Washington willens en wetens aan op een confrontatie. Peking is ervan overtuigd dat de beschieting van de Chinese ambassade in Belgrado onlangs geen ongeluk was maar opzet. Er kwamen drie Chinese medewerkers om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden