China staat klaar om van Russische boycot te profiteren

China richt zich met de export van fruit en groente op de Russische markt. Beeld afp
China richt zich met de export van fruit en groente op de Russische markt.Beeld afp

Terwijl Nederland worstelt met de Russische boycot van agrarische producten uit de Europese Unie, ziet China juist een gat in de markt. Chinese exporteurs van groente en fruit zetten hoog in op de Russische markt.

Redactie

Op 7 augustus, de dag dat de boycot van start ging, liet de Chinese groothandel Baorong weten een logistiek centrum te bouwen in de grensprovincie Heilongjiang. Het centrum - 100.000 vierkante meter, kosten 9.7 miljoen dollar - moet directe export over de grens vergemakkelijken. Een tweede centrum in het zuidoosten van de provincie staat ook al op de planning.

Een dag later tekenden China en Rusland een in recordtijd tot stand gekomen verdrag, dat een flinke toename van handel over en weer moet bewerkstelligen. China moet vooral vlees, groente en fruit naar Rusland exporteren, terwijl het land er hout voor terugkrijgt.

Bedrijven in het grensgebied zijn verheugd met de boycot. "Het is voordelig voor onze export", zegt Cao Xinyi, directeur van groentehandelaar Dili Group, tegen het Engelstalige China Daily. Hij spreekt van een duidelijke 'boost' voor zijn exportproducten en verwacht dit jaar een exportstijging van 80 procent ten opzichte van vorig jaar.

'Rusland kan niet zonder Europa'
De Russische boycot geldt voor al het fruit en groenten uit de EU en is afgekondigd voor een jaar. Dat betekent dat Rusland veel producten elders moet kopen. "Rusland kan niet zonder Europese import", zei Siemen van Berkum van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) onlangs in Trouw. "Als de Russen de boycot consequent doorvoeren krijgen zij problemen om alternatieven te vinden. In andere landen vind je niet de volumes die Europa produceert."

Dat waagt China te betwijfelen. Het land is wereldexportleider van groente en fruit en staat te popelen om het door de boycot opgeworpen gat te vullen. Ook andere landen proberen een slaatje te slaan uit de boycot. Zo noemde het Braziliaanse ministerie van Landbouw het 'vanuit Braziliaans perspectief positief' dat Rusland zich tot andere landen richt om producten te importeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden