China speelt landjepik
China maakt sinds enkele maanden eilanden in de Zuid-Chinese zee. Niet om toeristen te herbergen of om het natuurgebied te beschermen. Het land is tactisch grondgebied aan het toe-eigenen. Dat ontdekten journalisten van de BBC.
China rechtvaardigt het 'landjepik' door te zeggen dat het totale soevereiniteit heeft in de regio. De Filippijnen beschuldigen China van illegale bouw. Op deze manier krijgt het land meer invloed in het gebied. Daarnaast lijkt het alsof er een vliegbasis wordt gebouwd op één van de eilandjes. Het conflict over de rechten van de zee(grond) van de Zuid-Chinese zee duurt al honderden jaren. Momenteel is het land vergevorderd met het opspuiten van vijf eilanden. Een nieuwe tactiek. Begin dit jaar verschenen er al verdachte betonnen palen op enkele koraalriffen.
Bondig antwoord
Toen de BBC verhaal ging halen bij de Chinese minister van Buitenlandse Zaken gaf zij bondig antwoord. "Onze acties zijn rechtvaardig omdat ze binnen ons grondgebied vallen." Toen haar werd gevraagd of het voor commercieel of militair gewin was, gaf ze een nog opmerkelijker antwoord. "Het is vooral om de levensomstandigheden en werkomstandigheden van de mensen die daar wonen te verbeteren." Toen de BBC-journalist die haar interviewde opmerkte dat de eilanden net bestaan, en daardoor niet bewoond konden zijn, liet ze weten dat de vragen al beantwoord waren.
De Zuid-Chinese zee is een erg visrijk gebied. Bovendien liggen er een paar belangrijke scheepsroutes door en rond de regio. Onder de zeebodem schijnen grote reserves van fossiele brandstoffen te liggen. De Filippijnen gaven al een paar foto's vrij waarop te zien is hoe de Chinezen te werk gaan. Grote baggerschepen spuiten zand en steen omhoog rond betonnen platen. Boten leveren materiaal en machinerie aan. Het leger patrouilleert continu bij de eilandjes. BBC-News ging een kijkje nemen per schip en maakte deze filmbeelden. Deze interessante reportage is het gevolg.
Waarschuwingsschot
Wanneer de journalist Wingfield Hayes met een vissersschip in de Chinese werkzaamheden nadert, wordt hij geconfronteerd met een waarschuwingsschot. Ook landen als de Filippijnen, Taiwan, Vietnam, Brunei en Maleisië zeggen aanspraak te maken op het gebied. De Filippijnen vragen geregeld om een uitspraak van de VN. Die zou waarschijnlijk eerder voordelig voor de Filippijnen uitpakken. China liet weten dat het zich daar niets van aan zal trekken, mocht een veroordeling volgen.
Het enige wat de Filippijnen nu tegen Chinese uitbreiding doen is het plaatsen van Filippijnse bevolking op de eilandjes in de omgeving, zodat de Chinezen ze minder snel inpikken en aanvallen. In 1988 werden er zeventig Filippijnse militairen gedood op zee. De omliggende landen hebben geen materieel en manschappen om het landjepik van China tegen te gaan. Het land spreekt spierballentaal en heeft een goedbewapende vloot in het gebied gesitueerd. Dit lijkt een kwestie à la David en Goliath.