China speelt de handelsoorlog net zo hard als de VS

null Beeld AP
Beeld AP

De extra invoerbelasting van president Donald Trump treft inmiddels de helft van alle goederen uit China.

Pijn lijden in een handelsoorlog is minder erg als de tegenstander meer pijn lijdt. Met nieuwe invoerheffingen op ruim 5000 Chinese producten deelt de Amerikaanse president Donald Trump een fikse dreun uit aan China. Volgens het Amerikaanse bedrijfsleven is dit een 'roekeloze' maatregel, die ook de eigen economie raakt. Maar Trump weet dat hij China harder raakt. En zijn wapenkast is voller dan die van Xi Jinping, de Chinese president.

De handelsruzie is allang geëscaleerd tot een fikse handelsoorlog. In maart kwamen de Verenigde Staten met heffingen op Chinees staal en aluminium. In juli volgden invoerheffingen op 34 miljard dollar aan Chinese producten, in augustus gevolgd door nog eens 16 miljard. Nu, in september, worden weer 200 miljard dollar aan Chinese producten belast. Opgeteld is dat de helft van alles wat Amerika in China koopt. Waar gaat dit naartoe?

Dat ligt aan de reactie van China, zei Trump maandag bij de bekendmaking van de nieuwste heffingen. Als China toegeeft aan de eisen van de VS, is de vrede zo getekend. Het handelstekort van de VS met China moet fors afnemen en China moet de diefstal van intellectueel eigendom staken.

iPhone

Maar in plaats daarvan kondigde China vandaag nieuwe invoerheffingen aan op 60 miljard aan Amerikaanse producten. Trump had al gezegd er dan weer een schep bovenop te doen. “Als China vergeldingsmaatregelen neemt tegen onze boeren of andere industrieën, gaan we meteen over naar fase drie, namelijk tarieven op nog eens 267 miljard dollar aan importen”, zei Trump. In dat geval is vrijwel alle Amerikaanse invoer uit China belast met heffingen, inclusief Apple's iPhone. Die volgende klap van de VS zal China niet meer kunnen pareren, omdat het veel minder uit Amerika importeert dan omgekeerd.

De nieuwe Amerikaanse heffingen gelden vanaf maandag en bedragen dan 10 procent. Per 1 januari stijgen ze naar 25 procent. En waarom niet nog verder omhoog, naar 50 of 100 procent? Bij Trump is niets alleen in theorie mogelijk.

Bureaucratie

China heeft andere opties. Vorige week bleek dat veel Amerikaanse bedrijven in China meer last hebben gekregen van bureaucratie, een geducht wapen. Douaneprocedures duren opeens langer, er zijn extra inspecties en contracten afsluiten gaat moeizamer.

Ook kan China Amerika's honger naar zeldzame metalen benutten in het conflict, stoffen die worden gebruikt in vliegtuigmotoren, mobiele telefoons en de olie-industrie. China is als grootste producent de belangrijkste leverancier aan de VS. Over deze afhankelijkheid zegt analist Dylan Kelly van investeringsgroep CLSA tegen Reuters dat ‘Amerika zich in een hoek van de kamer heeft geschilderd’.

Tegenmaatregelen betekenen dat de Chinese economie nog meer schade oploopt. Alleen al de nieuwe Amerikaanse invoerheffingen kosten 0,33 procent economische groei, meldt de Amerikaanse investeringsbank Citigroup. Om het effect van de handelsoorlog te remmen, heeft China maatregelen genomen, waaronder belastingverlagingen voor consumenten en bedrijven, en versoepelde financiering voor infrastructuur. Volgens ABN Amro maakte de Chinese economie in augustus een stabiele indruk.

Containers in de haven van Lianyungang in China. Beeld AFP
Containers in de haven van Lianyungang in China.Beeld AFP

Vastberaden klinkt China nog altijd. "President Trump is een harde zakenman, die China onder druk wil zetten om concessies af te dwingen in onderhandelingen. Die tactiek werkt niet tegen China", zei Fang Xinghai, vicevoorzitter van China's beurswaakhond.

Het Chinese bedrijfsleven zet zich schrap. Topman Jack Ma van Alibaba zei dat de handelsoorlog wel 20 jaar kan duren. “Het is makkelijk om een oorlog te beginnen, maar moeilijk om een oorlog te beëindigen.”

Roekeloos

Trump zei maandag dat hij simpelweg zijn plicht doet. “Als president is het mijn taak om de belangen van werkende mannen en vrouwen, boeren, veehouders, bedrijven en ons land te dienen.” Maar een vereniging van Amerikaanse techbedrijven noemt Trumps besluit roekeloos en verwijt hem Amerikaanse gemeenschappen blijvende schade toe te brengen. Niet alleen sojaboeren, ook Amerikaanse fabrikanten zijn de dupe van het conflict. Machines en onderdelen worden duurder een daardoor verzwakt hun concurrentiepositie. Bovendien zien consumenten de winkelprijzen stijgen.

Over de precieze gevolgen voor de VS verschillen economen van mening. De Bank of America Merrill Lynch schetst een somber beeld en waarschuwt dat een handelsoorlog die langer dan een jaar duurt, met onderbroken productielijnen en afkalvend vertrouwen, de Amerikaanse economie in een volledige recessie kan brengen.

Lees ook:

Amerikaanse schade door Amerikaanse heffingen

De handelsoorlog doet Amerikaanse bedrijven in China pijn, maar de dalende winst is niet genoeg om ze huiswaarts te doen keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden