Vincent wil Zon

China sleept voor de wereld de kolen uit het vuur

Niet alleen China bouwde recent overbodige kolencentrales. Ook op de Maasvlakte bij Rotterdam verrees een nieuwe centrale die misschien al over enkele jaren weer dicht moet. Beeld ANP
Niet alleen China bouwde recent overbodige kolencentrales. Ook op de Maasvlakte bij Rotterdam verrees een nieuwe centrale die misschien al over enkele jaren weer dicht moet.Beeld ANP

China zou tot 2030 elk jaar meer kolen nodig hebben voor zijn sterk groeiende stroombehoefte, aldus veel deskundigen. Maar de 'kolenpiek' blijkt al in 2013 te zijn bereikt. Ook vorig jaar daalde de consumptie weer.

China produceert ongeveer de helft van alle kolen wereldwijd. Dus wat het land met kolen doet, heeft enorme consequenties voor de rest van de wereld.

Vorig jaar daalde het gebruik van kolen in China met 4,7 procent. En 2016 was na 2014 en 2015 het derde jaar op rij waarin het gebruik van kolen afnam. Het is nu al bijna een kwart lager dan in 2013. Nog in 2014 voorspelden deskundigen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de kolenconsumptie in China tot 2030 zou blijven groeien; inmiddels zeggen ze dat het land in 2013 zijn 'kolenpiek' heeft beleefd. Door de kolen uit het 'stroomvuur' te slepen beperkt China niet alleen de verstikkende smog in steden, maar ook de opwarming van de aarde.

Kolencentrales staan stil
De snelle omschakeling naar groene stroom (er is overigens nog een lange weg te gaan) heeft ook de Chinese overheid waarschijnlijk verrast. Er is de afgelopen jaren nog voor 200 GW aan nieuwe kolencentrales gebouwd. Maar veel staan vaak stil: de benuttingsgraad van kolencentrales is gedaald naar 47,5 procent, waar kort geleden nog op 79 procent kon worden gerekend, zo meldt het instituur voor energie en financiën IEEFA.

De verminderde kolenstook is mogelijk door twee grote ontwikkelingen. Ten eerste gaat China steeds efficiënter om met energie. Terwijl de economie vorig jaar met 6,7 procent groeide, steeg het energieverbruik met slechts 1,4 procent. Tegelijkertijd is duurzame energie met een enorme opmars bezig. Vorig jaar werd alleen al 33,2 GW aan zonne-energie geïnstalleerd, ruim het dubbele van wat er in 2015 bij kwam. En tot en met 2020 wil het land nog voor 340 miljard euro aan duurzame energie gaan bijbouwen.

Steun voor kolen in VS?
Vergelijk dat met wat president Trump in de VS zegt voor te staan. Hij wil weer banen scheppen in Amerikaanse kolenmijnen. Dat lijkt bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Enerzijds zorgt de daling van de Chinese kolenconsumptie voor een overaanbod op de wereldmarkt, met dus lage prijzen. Exporteren van Amerikaanse kolen levert dus weinig op. Anderzijds is schaliegas in de VS zelf zo goedkoop dat kolen er bij de stroomproductie door uit de markt worden gedrukt.

Trump geen Thatcher
Wat Trump met zijn steun aan kolen wél kan bereiken is dat China extra makkelijk wereldkampioen duurzame energie wordt, met alle werkgelegenheid die dat oplevert. Banen die aan de neus van veel werkloze Amerikaanse mijnwerkers voorbij zullen gaan.

Het doet me denken aan het sluiten van Nederlandse kolenmijnen vijftig jaar geleden en het geforceerd openhouden ervan in Engeland tot dertig jaar geleden. De Britten hadden premier Thatcher nodig om een eind aan die ellende te maken. Trump lijkt nu een minder goede zakenman dan Thatcher toen was.

In zijn weblog 'Vincent wil Zon' belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden