China’s levenskracht is onweerstaanbaar

Ontspanningsoefening met de ogen dicht. ( FOTO UIT ?DE PAREL EN DE DRAAK?) Beeld
Ontspanningsoefening met de ogen dicht. ( FOTO UIT ?DE PAREL EN DE DRAAK?)

De expositie ’De Qi van China’ is tot en met voorjaar 2012 te zien in Tropenmuseum Junior Amsterdam. Reserveren voor een rondleiding is raadzaam: 020-5688233. Het boek bij de expositie ’De Parel en de Draak’ is verkrijgbaar in de boekhandel en de museumwinkel. Prijs: 15 euro. Info: www.tropenmuseum.nl Ook is er een game ontworpen bij de expositie: www.qigame.nl

Het Chinese karakter Qi – spreek uit ’tsjie – staat voor levenskracht en die stroomt energiek door de groots opgezette expositie ’De Qi van China’. Het Tropenmuseum Junior is voor deze gelegenheid verbouwd tot een betonnen bunker vol kamers, net als de torenhoge gebouwen in steden als Peking en Shanghai. Wie hier een kijkje wil nemen kan meedoen met een levendige rondleiding langs zo’n beetje alles wat een Chinatown te bieden heeft.

De expositie is een schot in de roos, want het land speelt een groeiende rol op het wereldtoneel en is ook in ons dagelijks leven steeds zichtbaarder. Je sportschoenen, speelgoed, computer of paraplu: grote kans dat ze in een Chinese fabriek zijn gemaakt. Bovendien heeft geen land ter wereld zoveel inwoners als China en als je de Chinese immigranten in andere landen daarbij optelt, is één op de vijf mensen op aarde Chinees.

Bij de opening het afgelopen weekeinde stonden de bezoekers dan ook in groten getale te wachten op een plek in een van de Chinatoers die je langs een doolhof van kamertjes voeren, van een restaurant en een theehuis tot een kungfu gevechtsruimte of een paraplufabriek.

Bij binnenkomst in het restaurant Draak in de Wolken op de begane grond zijn de ronde tafels gedekt. Op de borden zijn videoprojecties te zien van pannen waarin smakelijk uitziende gerechten pruttelen. De rondleidster wijst naar een beeldscherm in de muur, waarplatte vissen traag rondzwemmen in een aquarium. „Als je in China uit eten gaat, toont de kok zijn gasten de levende vissen, om te laten zien hoe vers het voedsel is”, vertelt zij.

Via een stalen trap komen we een verdieping hoger terecht in een schooltje vol kalligrafeerspullen, waar de kinderen Chinese karakters mogen tekenen met inkt en een penseeltje. Het leven van een Chinese scholier vraagt om hoge prestaties, zo blijkt uit het boek bij de expositie met de titel ’De Parel en de Draak’.

De schooldag begint om kwart over zeven met het hijsen van de vlag en gymnastiek en de laatste les eindigt om half vijf. Daarna is er balletles, kungfules of kalligrafeerles en tot laat in de avond maken de kinderen hun huiswerk. „Ik heb geen tijd om met mijn vriendinnen af te spreken”, zegt een meisje in het boek. Alle ouders hopen dat hun kinderen Draken worden, oftewel succesvolle Chinezen die goed mee kunnen draaien in deze wereldeconomie.

De werkplaats voor terracottabeelden even verderop brengt de bezoeker eeuwen terug in de tijd. De rondleidster vertelt over de Eerste Keizer van China, die als dertienjarige jongen de troon besteeg. „Keizer Qin Shi Huangdie verenigde niet alleen zeven koninkrijken, maar bouwde ook een onderaards rijk, met rivieren van kwikzilver en een sterrenhemel vol edelstenen.”

Een duizendkoppig leger van terracottasoldaten moest daar het graf van de keizer bewaken. In rekken rond de werkplaats staan de replica’s in miniatuur, die zijn gemaakt van klei van de berg Li. Ze dienen bijvoorbeeld als relatiegeschenk in het zakenleven. De rondleidster geeft een meisje zo’n beeld in handen. „Alsjeblieft, dit is voor jou”, zegt ze. „Wil je nu zaken met mij doen?” Het kind knikt enthousiast: „Ja, graag!”

Een lange, smalle gang leidt langs het theehuis, waar een andere groep bezoekers rond een tafel van een theeceremonie geniet. Onze groep krijgt geen jasmijnthee of groene thee uit ronde kommetjes, maar het bezoek aan de kamer van de traditionele dokter maakt alles goed. Tussen metershoge muren vol houten lades met geneeskrachtige kruiden staat een behandeltafel. Daarop lijkt een jongen te liggen, maar het is een ingenieuze filmprojectie van een bewegend kind. Rood verlichte draden op zijn lichaam geven de meridianen aan waarlangs de energiebanen lopen. In kleine gaatjes mogen de kinderen naalden prikken om aan accupunctuur te doen. Eén van hen prikt een naald in de pols, verkeerde diagnose want de patiënt trekt een geërgerd gezicht en wiebelt onrustig heen en weer.

Het inventieve gebruik van nieuwe media loopt als een spoor van verrassingen door de expositie. Mooi zijn de beeldprojecties in de ramen, die uitzicht bieden op het straatleven in China. Wie naar buiten kijkt, ziet het verkeer en de voorbijgangers van een Chinese stad vol wolkenkrabbers. Het is niet te geloven dat dit alles is gebouwd in een ruimte van 350 m2. Een toer door het betonnen doolhof is een belevenis die de bezoeker onderdompelt in de wereld van het oude en moderne China.

Bij de uitgang staat ook nog een karaokestudio, waar je met een koptelefoon op nog even mee kunt zingen met hits van zangeres Faye Wong of rapper Jay Chow. Aan ’De Qi van China’ lijkt geen eind te komen, want thuis kun je op de computer de QiGame spelen of lezen in het boek vol foto’s ’De Parel en de Draak’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden