China richt gewoon een hoofdstad op

Voorlopig staat China vóór in de slag om de Zuid-Chinese Zee. De staatstelevisie toonde hoe de burgemeester van de nieuwe 'stad' Sansha op een van de omstreden Paraceleilanden een toespraak hield bij de officiële 'oprichtingsceremonie'.

Het piepkleine Sansha is volgens Peking sinds juni de hoofdstad van alle eilandjes in de zee, waarop diverse buurlanden aanspraak maken. Dus ook de Spratly's en de Scarborough Shoa, waarover eerder dit jaar de Filippijnen en China elkaar in de haren zaten.

Het nieuwe oord zou beschikken over een postkantoor, een bank, een supermarkt en een ziekenhuis, maar heeft verder niet veel te bieden. Zoet water komt met een tanker van het vasteland, op dertien uur varen. Zondag maakte de Chinese regering bekend dat er maar liefst 45 'parlementariërs' zijn benoemd. Ook komt er een nieuw op te richten militair garnizoen voor de Zuid-Chinese Zee, waarvan het hoofdkwartier in Sansha ligt.

Dat militaire nieuws viel vooral slecht in de Filippijnen en in Vietnam. Een van de laatste slagen tijdens de Vietnamoorlog, tussen Zuid-Vietnam en China, vond in 1974 plaats. China veroverde toen de Paraceleilanden op Vietnam.

Vorige week vergaderden de tien leden van Asean, de groep van Zuidoost-Aziatische landen, juist om een gedragscode voor conflicten op zee af te spreken. Vergeefs. Cambodja en Laos - beide aan de financiële leiband van China - wisten tot achttien conceptteksten te torpederen. China lost de problemen met de kleine buren liever bilateraal op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden