China pakt te grote export dollars aan

kapitaalvlucht | Er gaan meer dollars China uit dan er binnenkomen. Dat drukt de koers van de yuan en dus grijpt de regering in.

China wil meer controle over de beleggingen in het buitenland. Door de aankopen die Chinese bedrijven over de hele wereld doen, is het bedrag aan directe investeringen buiten China dit jaar voor het eerst groter dan het inkomende bedrag. De 'kapitaalvlucht' heeft een sterk effect op de Chinese yuan, die dit jaar met een record van 5,8 procent in waarde daalde.

Nieuwe regels moeten dat effect tegengaan. Officieel zijn ze nog niet, maar duidelijk is dat de centrale regering in Beijing een grotere rol gaat spelen bij beslissingen over grote uitgaven. Volgens de aangekondigde regels worden investeringen boven de 10 miljard dollar verboden als ze plaatsvinden in een andere sector dan de kernactiviteiten. Hetzelfde geldt voor overnames van meer dan een miljard dollar. In Sjanghai vertelde de lokale overheid een groep bankiers dat alle overzeese betalingen die boven de 5 miljoen dollar uitkomen naar Peking moeten voor goedkeuring, berichtte de South China Morning Post.

undefined

Meer controle

Aan de details is te zien dat het de Chinese regering vooral gaat om het vergroten van haar controle over de geldstromen. De laatste twee jaar raakte het wegvloeien van kapitaal in een stroomversnelling. Investeren werd gestimuleerd en bestaande regels voor overheidstoezicht werden nauwelijks nageleefd. Maar in september waarschuwden overheidsambtenaren van de State Administration of Foreign Exchange al dat 'gefabriceerde' investeringsdeals soms als cover dienen voor bedrijven en individuen die hun geld naar het buitenland willen verplaatsen. Deze kapitaalvlucht wordt ingegeven door zorgen over de stabiliteit van de Chinese economie op lange termijn.

Interessant is dat staatsbedrijven uitdrukkelijk worden aangesproken op hun investeringsgedrag. Ook zij moeten oppassen met grote uitgaven, bijvoorbeeld in vastgoed. Grote staatsbedrijven zijn verantwoordelijk voor het merendeel van overzeese investeringen. Ze zijn een centraal onderdeel in de overheidsstrategie om via investeringen nieuwe markten te openen en technologieën op te kopen om wereldwijd aan invloed te winnen.

undefined

Menens

Dat ook zij aan banden worden gelegd geeft aan dat het de regering menens is. Peking is geschrokken van het feit dat China's buitenlandse valutareserves in ruim twee jaar tijd met 873 miljard dollar afnamen. De overheid verkoopt nu dollars uit de eigen reserves om de impact van die kapitaalvlucht op de koers te beperken. Afgelopen maand kostte dat de staatskas alleen al 46 miljard. China zag zijn dollarreserves dalen naar 3,12 triljoen. Dat wordt gezien als belangrijke reden voor de aanscherping van de regels.

China's interesse in buitenlandse investeringen hoeft door de aangescherpte controles niet af te nemen. Bij het grootste deel van de 146 miljard aan investeringen in de eerste tien maanden van dit jaar gaat het om strategisch gekozen beleggingen. Neem de overname van Zwitserse pesticidegigant Syngenta voor 43 miljard dollar door agro-staatsbedrijf ChemChina eerder dit jaar, die het land veel kennis en patenten oplevert. Of Chinese bedrijven ook altijd welkom zijn is een ander verhaal. Vorige maand blokkeerde de Duitse overheid om veiligheidsredenen nog een overname in de semiconductor-industrie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden