China ontwaakt uit 'een rampenfilm', aantal doden stijgt

De verwoesting in Tianjin. Beeld photo_news
De verwoesting in Tianjin.Beeld photo_news

De Chinese havenstad Tianjin is gisteravond rond 23:30 uur plaatselijke tijd opgeschrikt door een serie enorme explosies. Inmiddels zijn er zeker 50 doden en meer dan 700 gewonden, maar de verwachting is dat het aantal nog veel verder zal oplopen. Omdat er giftige stoffen in de buurt waren opgeslagen heeft de regering een militair reddingsteam ingeschakeld dat gespecialiseerd is in chemische en nucleaire rampen.

redactie

De explosies deden zich voor na een brand in een containerterminal. Het vuur kreeg vat op gevaarlijke stoffen waarna er verschillende explosies te voelen waren. De samenstelling van deze goederen maakt de brand onvoorspelbaar en moeilijk beheersbaar, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De explosies waren zo hevig dat auto's door de lucht vlogen en ramen van gebouwen kapot sprongen. De kracht ervan zou vergelijkbaar zijn met 21 ton explosieven die tegelijkertijd tot ontploffing worden gebracht.

Het dodental ligt hoger dan de autoriteiten in eerste instantie hadden gemeld, melden Chinese media. Volgens de krant Beijing News verkeren 71 gewonden in kritieke toestand. Zeker twaalf brandweermannen zouden zijn gedood. Mensen uit de buurt van de explosie zijn geëvacueerd en nabije ziekenhuizen lopen vol.

Tianjin is een van de drukste containerhavens ter wereld. Er wonen zo'n 15 miljoen mensen. De stad geldt onder meer als belangrijke doorvoerhaven voor het 120 kilometer verderop gelegen Peking. Volgens persbureau Reuters is de toevoer van olie en chemicaliën tijdelijk onderbroken.

(Tekst loopt door na afbeelding)

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Tien kilometer
De precieze schaal van de verwoesting is onbekend. Schokgolven van de explosies waren kilometers ver te voelen, ramen braken van huizen binnen een straal van tien kilometer. De vuurbal na de explosie zou zelfs vanuit de ruimte te zien zijn geweest. "Het was net een scène uit een rampenfilm", zei een ooggetuige tegen Xinhua.

Duizenden mensen hebben hun huizen verloren. Veel hiervan zijn opgevangen in nabije tentenkampen. Volgens een lokaal partijlid van de communistische partij zitten er nu zo'n drieduizend mensen, maar zal dit aantal tegen de avond al verdubbeld zijn. Volgens The Guardian zijn er inmiddels veel vrijwilligers actief om de gewonden te helpen. Veel mensen hebben bloed gedoneerd, delen flessen water uit of vervoeren de gewonden naar nabije ziekenhuizen.

De explosies veroorzaakten een enorme trilling die ook door seismologen werd opgevangen. Er ontstonden twee aardbevingen van 2,3 en 2,9 op de schaal van Richter. Zelfs een weersatelliet kon de explosies vastleggen omdat er zoveel warmte vrij was gekomen.

(Tekst loopt door na video)

Verwoestte ramen van een gebouw in de buurt van de explosies. Beeld afp
Verwoestte ramen van een gebouw in de buurt van de explosies.Beeld afp

Giftige stoffen
In de containers zouden verschillende gevaarlijke, brandbare stoffen worden opgeslagen waaronder natriumcyanide en calciumcabride. Deze stoffen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Xinhua meldt dat er mogelijk giftige stoffen in de lucht zijn aangetroffen op enkele kilometers van de explosie, maar dit wordt door de Chinese regering ontkend.

Volgens de chef van het Chinese staatsbureau voor Milieubescherming, Wen Wurui, zijn er geen meldingen gekomen over giftige stoffen in de lucht. Volgens hem wordt wel het water uit de omgeving nog onderzocht. De Chinese regering heeft aan de brandweer opgedragen om bluswerkzaamheden voorlopig te staken, totdat er vast is gesteld of er giftige stoffen zijn vrijgekomen en wat de eventuele maatregelen dan zullen worden.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden