China laat Noord-Korea in conflict met Zuiden vallen

PYONGYANG (Reuter, AP) - China heeft Noord-Korea gisteren verrassend opgeroepen de wapenstilstand uit 1953 met Zuid-Korea te respecteren. Daarmee komt het Noorden nog meer alleen te staan in het conflict met het Zuiden.

Voorlopig houden Noord- en Zuid-Korea het bij verbaal geweld in hun oplopend conflict, dat begon toen in het afgelopen weekeinde Noord-Koreaanse troepen tot drie maal toe de gedemilitariseerde zone met hun zuiderbuur overschreden. Noord-Korea wil de wapenstilstand uit 1953 - die een einde maakte aan de Koreaanse oorlog - vervangen door een vredesverdrag met de Verenigde Staten, zonder daarbij Zuid-Korea te betrekken. De Noord-Koreaanse retoriek liegt er echter niet om. Het land beschuldigt het Zuiden ervan voorbereidingen te treffen voor een invasie en de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun schreef in haar commentaar, dat “het niet de vraag is òf, maar wannéér de oorlog zou uitbreken”. Gelukkig, zo voegde de krant eraan toe, zijn “alle troepen van het Volksleger vol strijdlust en klaar om de vijand met één klap te verpletteren, zodra onze kameraad en opperbevelhebber (Kim Jong-il, red.) daartoe het bevel geeft”.

China heeft kennelijk besloten dat de huidige oorlogsretoriek van de kant van het communistische broederland te ver gaat. Peking riep het regime in Pyongyang op geen nieuwe invallen te doen in de bufferzone tussen de Korea's. “We zijn van mening dat de kwestie opgelost moet worden door middel van onderhandelingen tussen de partijen die direct betrokken zijn, om samen begrip over gezamenlijke kwesties te bereiken”, aldus een officiële woordvoerder.

De Verenigde Staten, Japan en Rusland riepen beide landen al eerder op de kwestie door onderhandelingen op te lossen. Vandaag zullen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse diplomaten de crisis bespreken en de Amerikaanse president Clinton zal midden volgende week uitgebreid overleggen met de Zuid-Koreaanse president Kim Young-sam. De regering in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul eist bovendien een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden