China komt Trump nu opeens wél tegemoet

MERKENRECHT | Jarenlang protesteerde zakenman Donald Trump in China tegen het gebruik van het handelsmerk Trump. Als president krijgt hij plotseling gelijk: één handelsrecht heeft hij al heroverd.

Trump-toiletten zijn toptoiletten, ze hebben een verwarmde zitting of bieden een zwangerschapstest aan. Per jaar worden ze 100 miljoen keer gebruikt, zegt oprichter Zhong Jiye van fabrikant Shenzhen Trump Industrial trots, ook in de officiële residentie van president Xi Jinping. Met de Amerikaanse president heeft zijn bedrijf niets te maken: die kende Zhong niet toen hij de handelsnaam in 2002 deponeerde. In het logo is de letter U in Trump een toiletbril, dat maakt het merk herkenbaar.


In China is het handelsmerk Trump enkele honderden malen vastgelegd - voor explosieven, pacemakers of condooms - en in 225 gevallen staat zakenman-president Donald Trump met lege handen. Zelfs van Trump International Hotel is hij niet de eigenaar. Jarenlang verloor hij vele rechtszaken in China waarin hij het handelsmerk opeiste. Nu hij president is, valt een zaak rond een Chinees constructiebedrijf met de naam Trump opeens in zijn voordeel uit.


Toen Donald Trump in 2006 zijn handelsnaam wilde deponeren voor constructiediensten, was ene Dong Wei hem twee weken te vlug af geweest. Trump ging driemaal in hoger beroep en verloor even vaak. Hij probeerde Dong Wei's handelsrechten ongeldig te laten verklaren, ook tevergeefs. De laatste keer dat hij een zaak verloor was in mei 2015, een maand voordat hij zijn deelname aan de presidentsverkiezingen bekendmaakte.


Maar als presidentskandidaat kreeg Trump opeens gelijk: op 6 september vorig jaar werd Dong Wei's recht op de naam Trump in China ongeldig verklaard. En op 13 november, een week na zijn uitverkiezing tot president, schreef de Chinese handelsmerkencourant het handelsrecht voor constructiediensten toe aan Trump. Gisteren was de beroepstermijn van drie maanden verlopen: als president mag Trump geen zakendoen, maar in theorie kan hij in China weer bouwen onder eigen naam. Volgens kenners van het Chinese merkenrecht kan hij nieuwe kwesties met vertrouwen tegemoetzien.


Het gemak waarmee Trump nu gelijk krijgt in China, roept vragen op over belangenverstrengeling. Advocaat Richard Painter, onder president George W. Bush belast met ethische zaken, noemt de kwestie tegen persbureau AP 'onbehoorlijk'. Painter: "Ze geven hem wat hij wil en verwachten er ook wat voor terug."


Het is niet ongewoon dat bedrijven in China te maken krijgen met een inbreuk op het merkenrecht. Schikken is er vaak zinvoller dan een rechtsgang: zo betaalde Apple in 2012 60 miljoen dollar om de merknaam iPad van een Chinees bedrijf te bemachtigen. Om zo'n schikking is het sommige 'merknaamrovers' juist te doen.


In 2011 schreef Trump aan de Amerikaanse minister van economie honderdduizenden dollars te hebben uitgegeven aan procedures om zijn 'naam en wereldwijd bekende merk te beschermen tegen Chinese individiduen die handel drijven met mijn reputatie'. Trump ziet het handelsmerk als een belangrijk onderdeel van zijn fortuin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden