China kiest nu voor tweekindbeleid
China staakt het beleid dat ouderparen maar een kind mogen krijgen. Dat heeft de leiding van de Communistische Partij besloten, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. Alle stellen mogen in het vervolg maximaal twee kinderen krijgen.
Het besluit volgt op een eerdere versoepeling van de regeling in 2013. Toen besloot China dat als een van de ouders zelf enig kind is, het stel wel twee kinderen zou mogen krijgen.
De eenkindpolitiek werd rond 1980 ingevoerd en was uiterst controversieel. Het beleid was bedoeld om de bevolkingsgroei binnen de perken te houden, maar leidde in de praktijk onder meer tot een bijzonder scheve man/vrouw-verhouding in de Chinese samenleving.
Door de traditionele voorkeur voor jongens in China en de toenemende mogelijkheden om via (verboden) echo's het geslacht van een ongeboren kind te bepalen, werden er veel meer jongetjes dan meisjes geboren. Door het grote mannenoverschot konden veel Chinese mannen de afgelopen jaren steeds moeilijker aan de vrouw komen.
Ook ontstonden er problemen met de beroepsbevolking. Die kromp voor het eerst in 2012, slecht voor een land dat economisch snel wil groeien en toch al te kampen heeft met een aanzienlijke vergrijzing. China vreest een oude natie te worden voor het land echt rijk is.
Strenge maatregelen
Aan de naleving van de eenkindpolitiek werd scherp de hand gehouden door de autoriteiten. Gezinnen die het beleid overtraden konden minimaal rekenen op een boete, maar ook werden ouders soms door hun werkgevers ontslagen. Ook werden moeders gedwongen tot abortussen of om zich te laten steriliseren.
De afgelopen jaren hebben steeds meer wetenschappers in China de communistische regering van het land opgeroepen het eenkindbeleid te verlaten, om te toenemende sociale problemen het hoofd te bieden.
Wang Feng, een gezaghebbende demograaf en sociaal wetenschapper in China, noemde het besluit van de Communistische Partij een 'historische gebeurtenis'.
"Het is een gebeurtenis waar we een generatie op hebben moeten wachten, en dat was veel te lang", aldus Wang tegen persbureau Reuters. "Het zal geen gevolgen hebben voor de kwestie van de vergrijzing van de samenleving, maar het zal het karakter van veel jonge gezinnen wel veranderen."
Kinderen duur
Het lijkt niet waarschijnlijk dat de afschaffing van de eenkindpolitiek snel zal leiden tot een veel hoger geboortecijfer. Met het stijgen van de welvaart in China is ook het grootbrengen van kinderen steeds duurder geworden. Na de versoepeling van het beleid in 2013 bleek bijvoorbeeld in Peking dat maar een klein deel van de ouders die ervoor in aanmerking kwamen, ook daadwerkelijk een tweede kind nam.
Via sociale media in China reageerden sommige ouders vandaag weliswaar blij op het besluit, maar stelden ook niet meteen over een tweede kind na te zullen denken. 'Ik kan het me niet eens veroorloven om er een op te voeden, laat staan twee', schreef een gebruiker op Weibo, het Chinese Twitter.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) vindt dat de huidige stap van China nog niet ver genoeg gaat. "China zou zijn controle over de beslissing van mensen om kinderen te krijgen onmiddellijk en volledig moeten afschaffen", zei onderzoeker William Nee van de China-afdeling van AI tegen Reuters. "Dat zou niet alleen goed zijn voor de verbetering van de mensenrechtensituatie, maar ook om de ingewikkelde demografische uitdagingen die er liggen het hoofd te bieden."