China kan zakendoen met Duterte

Sympathie | Peking rolt de rode loper uit voor de Filippijnse rouwdouwer Duterte. Die voelt zich begrepen door China.

TABITHA SPEELMAN

De Filippijnse president Rodrigo Duterte windt er geen doekjes om: hij wil de relatie met China flink smeren tijdens zijn driedaagse staatsbezoek aan Peking. Zelfs zijn Chinese grootvader haalt hij erbij om zijn betoog kracht bij te zetten; die zei ooit dat 'alleen China' zijn land kan helpen.

Duterte's uitspraken zijn goed ontvangen in China. Tijdens een persconferentie zei minister van buitenlandse zaken Wang Yi gisteren dat China 'de hand van vriendschap uitsteekt' naar de Filippijnse bevolking en dat het land hoopt de 'traditionele samenwerking' met de Filippijnen nieuw leven in te blazen.

Die samenwerking bereikte de laatste jaren een ijzig dieptepunt. Sinds Duterte's voorganger China in 2013 voor het internationaal arbitragehof sleepte vanwege een ruzie over grondgebied en zeerechten in de Zuid-Chinese zee, gold de Filippijnen als de meest uitgesproken tegenstander van China's opmars in de regio. De uitspraak van het hof in Den Haag, afgelopen juli, waarin Manila op vrijwel elk punt gelijk kreeg, werd scherp veroordeeld door Peking.

De 71-jarige Duterte, die eind juni aantrad, wil een andere weg inslaan. Hij staat open voor bilaterale gesprekken over het conflict, zoals China graag wil, en zegt economische samenwerking belangrijker te vinden dan 'vechten om een zee'.

China laat zich de vriendelijke taal graag aanleunen. Het is voor de Chinese regering onverwacht goed nieuws als Amerika's trouwste bondgenoot in de regio op haar lijn gaat zitten. Dat doet Duterte vooral expliciet als het gaat om mensenrechten. Keer op keer legde hij de laatste maanden westerse kritiek over zijn agressieve anti-drugscampagne, waarbij al ten minste drieduizend mensen omkwamen, naast zich neer. Mensenrechten zijn onbelangrijk vergeleken met de schade die het drugsprobleem veroorzaakt, aldus Duterte.

De Chinese staatsmedia hebben meer begrip voor de dodelijke campagne dan westerse critici. "De drugscriminaliteit is een giftige tumor die de sociale orde van de Filippijnse maatschappij in gevaar brengt", schreef persbureau Xinhua deze zomer. Ook Duterte's scheldkannonade richting de Verenigde Naties, waar hij best zonder kan, zoals hij deze zomer zei, en richting de Amerikaanse president die hij 'hoerenzoon' noemde, kunnen op sympathie rekenen. "Elegant is het niet, en ook niet zo beschaafd", aldus het staatsblad Global Times. Maar Duterte vertegenwoordigt alle ontwikkelingslanden in zijn verzet tegen het opgelegde westerse waardenstelsel waarvan Amerika de belangrijkste architect is, aldus de krant.

Hoe verstrekkend de gevolgen van de Filippijnse toenadering zullen zijn moet nog blijken. Het land wil meer profiteren van China's economische ontwikkeling, door meer Chinese toeristen aan te trekken, de handel een impuls te geven en door Chinese infrastructuurprojecten te verwelkomen. Maar, zo merkt ook de Global Times realistisch op, de langdurige relatie van de Filippijnen met Washington zal niet van de ene op de andere dag verdwenen zijn. Verder is bekend dat China's leiders van stabiliteit houden in hun buitenlandse betrekkingen. Het is nog de vraag in hoeverre de 'Trump van de Filippijnen' aan die behoefte kan voldoen.

undefined

China en Filippijnen werken samen in anti-drugscampagne

"Bepaalde landen kunnen alleen maar kritiek leveren", aldus de Filippijnse president Duterte, maar China "doet dat nooit". Hij refereerde daarmee aan zijn gewelddadige antidrugsbeleid. De president neemt deze week tijdens het staatsbezoek aan China zijn belangrijkste politiecommissaris mee om te leren over China's - ook erg strenge - afkickklinieken.

De Chinese zakenman en filantroop Huang Rulun draagt bij aan de samenwerking door een mega-afkickkliniek te sponsoren in Magsaysay, 120 kilometer ten noorden van Manila. Het complex moet plaats bieden aan 10.000 van de ruim 700.000 drugsverslaafden die zich bij de Filippijnse autoriteiten hebben aangemeld voor behandeling.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden