China, Japan en Zuid-Korea praten weer

Belangrijk overleg over oude twisten

Na een periode van ruim drie jaar ijzige stilte kwamen de oost-Aziatische grootmachten China, Zuid-Korea en Japan de afgelopen dagen bijeen. Vooral de Japanse premier Shinzo Abe gebruikte de unieke minitop tussen de drie grootste economieën van de regio om de handelsbanden aan te halen en zichzelf krachtig te profileren. Dat was hard nodig want Abe's politieke krediet in eigen land was bijna op.

Lange tijd stoeiden de landen onderling over het pijnlijke oorlogsverleden en met het aantreden van Abe en zijn nationalistische retoriek bekoelde de onderlinge band nog verder. Ondanks dat de top niet tot concrete uitkomsten leidde, beloofden de landen meer dialoog en meer economische samenwerking.

In tijden van oplopende spanningen rondom de territoriale claims in de Zuid-Chinese Zee - waarbij China zeker 80 procent van het gebied opeist - is dat al een significante stap voorwaarts.

Gisteren had premier Abe voor het eerst sinds het aantreden van Park Guen-hye ook een één-op-één-ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president. Een van de heikele punten in de relatie tussen deze twee landen is het misbruik van minstens 200.000 Koreaanse meisjes, die in de Tweede Wereldoorlog door Japanse soldaten als seksslavinnen werden gebruikt. Seoul verweet Tokio altijd het eigen oorlogsverleden te versluieren. Gisteren besloten de landen formeel het probleem 'spoedig op te lossen'.

Want ondanks die moeilijke geschiedenis zijn Zuid-Korea, Japan en China economisch aan elkaar gekoppeld. Ook Abe beseft zich dat. China is de grootste handelspartner van zowel Zuid-Korea als Japan. Zuid-Korea is Japans op drie na grootste partner en vice versa. Door de banden met zowel Seoul als Peking aan te halen, hoopt Tokio nieuwe groei te realiseren en zo zijn krediet onder de bevolking weer op te bouwen. Abe mag dan de toenadering tot Peking en Seoel hebben gezocht, zijn grootste bondgenoot, de Verenigde Staten, is hij niet uit het oog verloren. Zo heeft Abe tegen de Zuid-Koreaanse president gezegd dat hij meer samenwerking wil tussen beide landen, ook om de Zuid-Chinese Zee 'open en vreedzaam' te houden. Japan maakt zich al een tijd zorgen om de 'assertieve' houding van China in de strijd om kleine betwiste eilandjes, zoals de Spratly-eilanden, in de Zuid-Chinese Zee. Niet dat Japan zelf aanspraak maakt op een van de eilanden, maar Tokio vreest wel een escalatie van de krachtmeting in de zee waardoor de grote handelsstromen Tokio mogelijk niet bereiken.

"De economische belangen dwingen deze landen tot samenwerken. Maar geschiedenis blijft een obstakel, net als de territoriale kwesties", vat Oost-Azië-kenner van de Korea National Diplomatic Academy Lee Ji-yong het samen in een opiniestuk op de website van The Japan Times.

Abe lijkt een streep te hebben gezet door onderwerpen als defensie en de Japanse geschiedenis. Precies zoals een bron dichtbij de Japanse regering in september nog tegenover persbureau Reuters voorspelde. "Vanaf de herfst focust hij zich op groei." En nu ook in Japan de bladeren van de bomen vallen, richtte premier Abe zijn pijlen inderdaad op economische samenwerking, handel en groei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden