China is vriendelijk tegen paus, zo lang hij zich nergens mee bemoeit

Paus Franciscus, afgelopen weekend in de Zuid-Koreaanse stad Haemi.Beeld afp

Peking wil gerust werken aan een relatie met het Vaticaan. Paus Franciscus moet echter niet de illusie hebben dat hij in China daadwerkelijk invloed krijgt. Het land 'zal altijd blijven waken over zijn soevereiniteit en zijn territoriale integriteit', waarschuwt het katholieke staatsorgaan.

In een verklaring in de Chinese staatskrant Global Times wijst vicevoorzitter Liu Yuanlong van de Chinese Katholieke Patriottistische Vereniging (CKPV) erop dat China 'nooit toestaat dat buitenlandse mogendheden zich mengen in religieuze zaken'. Yuanlong reageert daarmee op uitspraken die Franciscus afgelopen weekend deed tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea.

Franciscus reageerde toen enthousiast op de vraag of hij zou ingaan op een uitnodiging voor een bezoek aan China. Natúúrlijk, zei hij tegen journalisten. Als het even kon, zou hij morgen al vertrekken.

Paus gaf een 'teken van goede wil'
Tijdens een ontmoeting met bisschoppen sprak hij al de hoop uit dat 'de landen van uw continent waar de Heilige Stoel nog geen volledige banden mee heeft niet zullen twijfelen om de dialoog voort te zetten'. De Vaticaanse woordvoerder duidde die uitspraak als een 'teken van goede wil'. Onlangs reageerde de Chinese president Xi Jinping positief op twee telegrams die Franciscus hem stuurde.

De zakelijke reactie van het katholieke staatsorgaan doet vermoeden dat Peking niet te hard van stapel wil lopen. China en het Vaticaan hebben al sinds 1951 geen diplomatieke relatie meer. De communistische partij staat sindsdien slechts één katholieke kerk toe, de CKPV. Die staat onder leiding van de partij en wil niets met Rome van doen hebben.

Katholicisme mag, Rooms zijn is taboe
Tot ongenoegen van het Vaticaan benoemt de CKPV haar eigen bisschoppen. Katholieken die het Roomse gezag wel erkennen, kunnen alleen ondergronds opereren. Verder zit het Peking dwars dat Rome diplomatieke banden met het eiland heeft. De afgelopen decennia was er tussen China en het Vaticaan al enkele keren sprake van toenadering, maar ook van verwijdering.

Twee jaar geleden keerde de eerste bisschop die zowel door Rome als door Peking werd erkend zich direct na zijn wijding af van de patriottistische kerk. Thauddeus Ma Daqin werd opgepakt en staat sindsdien onder huisarrest.

De kans dat het Vaticaan het op een akkoordje gooit met Peking is nihil. Tijdens de persbijeenkomst vertelde Franciscus maandag dat de kerk 'alleen vraagt voor vrijheid om haar taak, haar werk uit te voeren'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden