China heft belasting op eetstokjes
Chinezen die zweren bij het eten met houten stokjes zijn vanaf 1 april duurder uit. Op houten stokjes zal 5 procent belasting worden geheven om het milieu te ontlasten.
Milieuvervuiling is één van de grootste problemen in China. Door de enorme omvang van de Chinese bevolking (ruim 1,3 miljard mensen) en het grote Chinese grondgebied heeft een milieuprobleem in China bovendien direct zijn doorwerking op het milieu elders in de wereld.
Jaarlijks jagen de Chinezen er vijftien miljard paar houten eetstokjes doorheen. Voor de productie daarvan is 1,3 miljoen kubieke meter hout nodig. De Chinese regering wil de houtkap nu aan banden leggen. Ook op andere houtproducten als vloerpanelen zal voortaan belasting worden geheven.
De regering wil zo ook het energieverbruik terugdringen. Op auto's met zwaar vervuilende motoren zal een belasting worden geheven van 20 procent. Verschillende soorten brandstof, waaronder ook kerosine, zullen duurder worden. Door de stijgende welvaart schaffen steeds meer Chinezen een auto aan. Als op elke twee Chinezen er straks één een auto heeft, rijden er alleen al in China meer auto's dan in de rest van de wereld bij elkaar
De milieuvervuiling door de snelle groei van de industrie neemt zo snel toe dat er nu al sprake is van een drinkwatercrisis. Een ongeluk in een chemische fabriek bij de stad Harbin in november waarbij een grote hoeveelheid giftig benzeen in de rivier de Songhua terecht kwam, was wereldnieuws. Maar nadien waren er tientallen vergelijkbare ongelukken. Meer dan driehonderd miljoen plattelandsbewoners hebben geen zuiver drinkwater.