China grinnikt om Trumps beschuldiging van verkiezingsmanipulatie

President Trump bij de VN, september 2018.  Beeld EPA
President Trump bij de VN, september 2018.Beeld EPA

President Donald Trump beschuldigt China ervan de verkiezingen te manipuleren die in november in de VS worden gehouden. China reageert spottend, bijna meewarig.

Leen Vervaeke

In hun commentaren noemen Chinese kranten Trumps uithaal tijdens de jaarvergadering van de Verenigde Naties ‘een komische episode’ en ‘een grap’ en ‘een verzonnen verhaal om de Amerikaanse kiezers te bedotten’. Trump zei dat China hem probeert te beschadigen in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van november, omdat hij het land zware handelstarieven had opgelegd. "Ze willen niet dat ik of wij winnen omdat ik de eerste president ooit ben die China uitdaagt op het gebied van handel."

Het was niet meteen duidelijk of Trump met zijn beschuldiging doelde op de Chinese tegenmaatregelen in de handelsoorlog, die de verkiezingen zouden beïnvloeden, of op praktijken van cyberspionage, zoals Rusland tijdens de verkiezingen van 2016 zou hebben toegepast. De Chinese handelssancties zijn gericht op de agrarische sector en autofabrieken, in gebieden waar Trump in 2016 veel steun kreeg. Voor Chinese cyberbeïnvloeding van de verkiezingen zijn geen bewijzen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken herhaalde donderdag dat China zich nooit met de interne zaken van andere landen bemoeit, en kaatste de bal terug. "De internationale gemeenschap weet heel duidelijk welk land het meest ingrijpt in de interne zaken van andere landen", aldus woordvoerder Geng Shuang.

Een klucht

Commentaren in de Chinese staatsmedia maken Trumps uitspraken belachelijk. ‘Het Amerikaanse verkiezingssysteem is zo fragiel dat Rusland en China het blijkbaar zomaar kunnen beïnvloeden’, aldus het hoofdcommentaar van de nationalistische krant Global Times, uitgegeven door partijorgaan People’s Daily. ‘Dan is dat systeem klaarblijkelijk niet meer dan een klucht’.

De krant argumenteerde ook dat het Amerikaanse buitenlandbeleid an sich al een bewijs is dat China de Amerikaanse verkiezingen niet manipuleert. ‘Als de buitenwereld in staat was te bepalen wie de president van de VS moet zijn, dan zou het wel iemand kiezen die veel vriendelijker is voor het buitenland. Dan zou Washington zeker minder sancties opleggen dan het nu doet'.

Dat China met zijn tegenmaatregelen specifiek de Amerikaanse landbouw en auto-industrie treft, is volgens de krant onvermijdelijk. ‘China heeft weinig keuze’, aldus de commentator. ‘Waren de VS in dezelfde situatie geweest als wij, dan zouden ze eenzelfde lijst met tegenmaatregelen hebben opgemaakt'.

Lees ook:

Bij de VN steekt Trump zijn eigen loftrompet

De wereld is mooier en beter geworden sinds Donald Trump president van de Verenigde Staten is, zegt Donald Trump.

Peking verzacht de pijn van de handelsoorlog voor de Chinezen

Een zooitje. Zo noemde Alibaba-topman Jack Ma de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. Peking neemt maatregelen om de pijn voor bedrijven te verzachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden