China en VS zitten op een lijn met zwaardere sancties tegen Noord-Korea

Voorbijgangers passeren de portretten van de wijlen Noord-Koreaanse leiders Kim Il-Sung (links) en Kim Jong-Il in Pyongyang. Beeld AFP

De internationale gemeenschap voert de druk op Noord-Korea verder op. Nieuwe economische sancties moeten de inkomsten uit de export van Pyongyang verder beperken, in een poging om de communistische dictatuur te laten stoppen met zijn raketten- en kernwapenprogramma.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd het zaterdag eens over de nieuwe maatregelen: alle export van steenkool uit Noord-Korea moet stoppen, net als die van ijzer, lood en vis. Ook mogen er geen nieuwe Noord-Koreaanse arbeiders in andere landen gaan werken. De export en de inkomens van de werknemers over de grens zijn de belangrijkste bronnen van buitenlandse valuta voor Pyongyang.

Opvallend is de rol van China, dat ook lid is van de Veiligheidsraad. De Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi drong er gisteren op aan de Noord-Korea stopt met het testen van kernwapens en raketten. Dat deed hij na een gesprek met zijn Noord-Koreaanse collega Ri Yong Ho in Manila, tijdens een top van Oost-Aziatische landen. 

De Verenigde Staten hebben positief gereageerd op het aannemen van de sancties, waarover een maand lang is onderhandeld met China. President Donald Trump beklemtoonde de “zeer grote financiële impact”. Trump liet eerder merken dat hij gefrustreerd was omdat China te weinig zou doen om druk uit te oefenen op Pyongyang.

Export

De sancties moeten naar schatting een derde van de drie miljard euro aan Noord-Koreaanse exporten blokkeren. Maar het is de vraag of ze echt een probleem zullen vormen voor Noord-Korea. China heeft eerder al officieel een einde gemaakt aan de import van steenkool uit het buurland, al is het de vraag of die maatregel volledig wordt nageleefd. Bijna alle Noord-Koreaanse export gaat naar China of loopt via dat land. 

Kenners van de Noord-Koreaanse economie wijzen erop dat het land bijna zelfvoorzienend is, het heeft dus weinig export en import nodig om te kunnen overleven. Bovendien zet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alles op alles om een intercontinentale kernraket te ontwikkelen, waarmee hij de VS kan treffen. Vorige maand zijn nog twee tests gedaan met dergelijke raketten.

Het zou voor Noord-Korea lastig zijn als de olie-export naar dat land aan banden gelegd werd, maar daartoe is nu niet besloten. Investeringen in Noord-Korea en economische samenwerking zijn wel verboden.  

Lees ook: Noord-Korea: eerst dreigen, dan praten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden