China en Rusland tegen sancties Birma

(Novum/AP) - China en Rusland zijn tegen VN-sancties tegen Birma, omdat het neerslaan van de recente demonstraties in het land een interne aangelegenheid is. Dat hebben de landen, die beide over vetorecht beschikken in de Veiligheidsraad, woensdag laten weten. Wel spoorden ze de Birmaanse junta aan om in overleg te treden met de oppositie.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov waarschuwde dat sancties, dreigementen of andere vormen van druk op de junta mogelijk de situatie verergeren en voor een nieuwe crisis zorgen. Zijn Chinese ambtgenoot Yang Jiechi sloot zich aan bij die opvatting, door te zeggen dat China hoopt dat landen een constructieve rol spelen in plaats van sancties in te stellen of de junta onder druk te zetten. De Verenigde Staten hebben strengere sancties aangekondigd tegen Birma.

Rusland en China willen dat VN-gezant Ibrahim Gambari zorgt dat er overleg komt tussen de oppositie en de regerende generaals. Lavrov en Yang deden hun uitspraken na gesprekken met Indiase regeringsfunctionarissen in het Chinese Harbin. De top maakt deel uit van de wedergeboorte van een losse alliantie uit de jaren '50, gericht tegen de Amerikaanse dominantie op het wereldtoneel.

Boeddhistische monniken en anderen gingen onlangs massaal de straat op in Birma om meer vrijheid te eisen. De protesten werden met geweld neergeslagen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden