China en Egypte: Syrië heeft Assad niet nodig

Een Syrische demonstrant scandeert anti-Assad leuzen. Beeld reuters
Een Syrische demonstrant scandeert anti-Assad leuzen.Beeld reuters

China steunt de komst van een nieuwe machthebber in Syrië. Het land is bereid om president Bashar al-Assad te laten vallen, zo hebben Chinese leiders gezegd tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

China blijft echter tegen buitenlands militair optreden in Syrië, waartoe het eerder een plan blokkeerde in de VN-Veiligheidsraad. Het land doet ook niet mee met sancties, omdat die de spanningen zouden vergroten.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi vertelde Clinton dat 'China aan geen enkele kant staat'. Clinton wil juist haast maken met ingrijpen, om te voorkomen dat het conflict zich verspreidt.

Egypte
Ook de Egyptische president Mohamed Mursi heeft gezegd dat het tijd is voor een nieuwe regering in Syrië. Hij riep andere Arabische landen op te helpen het bloedvergieten in Syrië te beëindigen.

Mursi deed de oproep in zijn eerste toespraak voor de Arabische Liga als president van Egypte. Hij zei dat Egypte met andere grootmachten in de regio overlegt over de Syrische crisis. Het gaat om Saudi-Arabië en Turkije, die aandringen op een machtswissel, maar ook om Iran, een bondgenoot van president Bashar al-Assad van Syrië.

'Het kwartet dat Egypte bij elkaar heeft geroepen komt nu bijeen', sprak hij, zonder uit te weiden over de inhoud van de gesprekken.

Turkije
Syrië is volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een terreurstaat geworden. Hij beschuldigde de wereld er van toe te kijken hoe 'moslims worden afgeslacht'.

Erdogan zei dat de burgeroorlog in Syrië aan dertigduizend mensen, onder wie 2200 kinderen, het leven heeft gekost. Nog zeker 76 duizend mensen worden volgens hem vermist.

Volgens de Turkse premier geeft de passiviteit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap Syrië 'de kracht om met zijn slachtpartij door te gaan'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden