China en de VS zijn een stap dichterbij een handelsoorlog

handelsoorlog USA China Beeld Tom Janssen
handelsoorlog USA ChinaBeeld Tom Janssen

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt nog eens 100 miljard dollar (82 miljard euro) aan importheffingen op te leggen op Chinese producten. Als deze heffingen doorgaan, zal China hard terugslaan.

Redactie

Trump noemt het een antwoord op de 'oneerlijke vergelding' van China op eerdere Amerikaanse heffingen. De Chinezen kondigden woensdag importheffingen aan op 106 Amerikaanse producten.

Het Chinese ministerie van handel laat in een reactie weten dat China hard zal terugslaan als er extra heffingen voor Chinese producten komen. In Peking wordt gesproken over 'nieuwe alomvattende maatregelen' om de belangen van het land te beschermen. Daarnaast herhaalde China dat het geen handelsoorlog wil, maar dat het er ook niet bang voor is.

De Chinezen vinden dat het huidige handelsconflict is uitgelokt door de VS. "Deze nieuwste intimidatie bevestigt de diepe arrogantie van de Amerikaanse elites in hun vooringenomenheid jegens China", tekende de Chinese krant Global Times op.

Oplossing voor twee problemen

Trump hoopt met de heffingen, of de dreiging daarmee, twee problemen aan te pakken. Ten eerste exporteert China veel meer naar de VS dan de VS naar China. Amerika wil het waardeverschil van 375 miljard dollar met zo'n 100 miljard verlagen. Het tweede probleem is de diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom. Met heffingen op een scala van producten - van medische apparatuur tot chemicaliën, auto's en antibiotica - wil de VS de Amerikaanse burgers zo weinig, en Chinese exporteurs zoveel mogelijk treffen.

De Amerikaanse regering heeft gezegd dat ze bereid is om met China om de tafel te gaan zitten. "Maar alleen als er serieuze bedoelingen zijn", zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Lees ook:
Een handelsoorlog lijkt op komst, maar een blik in de geschiedenis leert dat het er zelden van komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden