China eist volledige openheid over milieuramp

(Novum/AP) - De Chinese regering heeft woensdag gezegd dat iedereen die probeert bewijzen te verdoezelen in het onderzoek naar een chemische explosie die ernstige waterverontreiniging heeft veroorzaakt, streng zal worden gestraft. Of dat ook geldt voor functionarissen die na de explosie hebben verzwegen dat de rivier de Songhua zwaar was verontreinigd door bij de explosie vrijgekomen benzeen, moet nog blijken.

Een loco-burgemeester van Jilin die na de explosie in Jilin tegen verslaggevers zei dat er geen milieuschade was aangericht is volgens dood gevonden in zijn huis, berichtte een krant in Hongkong woensdag. Waardoor hij is overleden was nog niet bekend.

Elke poging om de oorzaak van de explosie op 13 november, die aan vijf mensen het leven kostte, te verhullen en elk gebrek aan medewerking bij het onderzoek zal worden beschouwd als misleiding en minachting voor de wet, zei Li Yizhong, directeur van de dienst voor bedrijfsveiligheid.

Volgens de Chinese media hebben functionarissen van de communistische partij aanvankelijk verzwegen dat bij de explosie honderd ton benzeen en andere giftige stoffen was vrijgekomen. De regering maakte dat pas bekend op 23 november, de dag dat de miljoenenstad Harbin vanwege de verontreiniging zijn waterleiding moest afsluiten.

Partijfunctionarissen worden over het algemeen berispt door een eigen disciplinaire afdeling van de communistische partij, niet door civiele functionarissen als Li.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden