China bouwt nieuwe stad drie keer groter dan New York

Appartementenflats in Shenzhen, een van de rijkste steden van China. Chinese media vergelijken de nog te bouwen stad Xiongan nu al met Shenzhen.Beeld REUTERS

Het zijn geen halve maatregelen die China neemt om Peking te ontlasten. De hoofdstad met 22 miljoen inwoners groeit te hard, 5,5 miljoen auto’s verstoppen de wegen, en vervuilende fabrieken hullen de metropool regelmatig in een dikke smogwolk. Daarom moet er zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Peking een volledig nieuwe stad verrijzen.

Een stad, of in de woorden van de regering ‘een speciale economische zone’, die drie keer zo groot als New York gaat worden. Leiders van de Communistische Partij onthulden afgelopen zaterdag in ronkende woorden hun ‘historische’ plannen voor Xiongan, zoals de stad zal heten.

Het Centraal Comité en de Staatsraad, twee van de machtigste politieke organen van China, omschreven het bouwen van de nieuwe stad in een verklaring als ‘een cruciale strategie voor het komende millennium’.

Gekrioel

Door de creatie van Xiongan zal de druk op Peking afnemen, schreef staatspersbureau Xinhua. “Dit is een nieuw hoofdstuk in de historische transitie van het land naar georganiseerde en duurzame groei.”

“Xiongan zal het antwoord zijn op China’s groeivraagstuk: halsbrekend stedelijk gekrioel gaat plaatsmaken voor een evenwichtige ontwikkelingsstrategie”, vervolgde het staatspersbureau het commentaar op het megaproject; superlatieven tekortkomend. “Meer dan een kopie van China’s successen uit het verleden, is het het verhaal over de toekomst van de nieuwe stad.”

President Xi Jinping ging mee in de euforie: “De stad wordt een expositieruimte voor innovatieve ontwikkeling, met een prioriteit voor milieubescherming en menselijk welzijn.”

Tekst loopt door onder video.

Hoewel het nog niet precies bekend is wanneer de stad uit de grond wordt gestampt, zagen koopjesjagers hun kans alvast schoon. Drommen mensen raceten naar de regio om huizen te bemachtigen, in de hoop dat ze die later weer met enorme winst konden verkopen.

Volgens de Britse krant The Guardian schreven lokale media dat vastgoedprijzen in enkele uren na de verrassende aankondiging over Xiongan bijna verdubbelden. Persbureau Bloomberg meldde dat de koopwoede leidde tot enorme files richting de regio en dat lokale hotels werden overspoeld door gasten.

Lokale makelaars moesten hun deuren maandag sluiten nadat de regering een noodverbod op huizenverkoop had afgekondigd. Persbureau Reuters maakte melding van ambtenaren die bewapend met een megafoon door de straten trokken om te waarschuwen dat huizenhandel op dat moment illegaal was.

Spooksteden

Chinese media noemen de nog te bouwen stad nu al ‘China’s volgende Pudong’, naar een wijk aan de oostkant van Sjanghai vol wolkenkrabbers, waar enkele decennia geleden alleen nog akkers lagen. De vergelijking met Shenzhen wordt ook gemaakt. Ook Shenzhen werd in 1979 gecreëerd als speciale economische zone, aan de grens met Hongkong. Sindsdien is het plattelandsgebied uitgegroeid tot een van de rijkste steden van China, met bijna 12 miljoen inwoners en een van de grootste havens ter wereld.

China heeft de afgelopen jaren veel van dergelijke steden uit de grond gestampt om de massa-urbanisatie te kunnen faciliteren. Honderden miljoenen Chinezen verlaten het platteland en trekken naar de steden. Critici zeggen dat veel van die ‘nieuwe gebieden’ tot spooksteden zijn vervallen. Voorstanders zijn van mening dat het tijd nodig heeft en dat het de goede kant op gaat. Zij willen niet van spooksteden weten, maar spreken liever van een fase in de ontwikkeling. 

Lees ook: China is wel klaar met al die replica's uit Londen of Parijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden