China bouwt islamitisch themapark

Een Hui moskee in Yinchuan.Beeld Fonghang

China bouwt een islamitisch themapark in de stad Yinchuan, 1000 km ten westen van de hoofdstad. Peking zal de stad veranderen in een grote 'Moslimstad', met een moskeeachtig uitziend Gouden Paleis, Arabische straatnamen en verkeersborden.

Yinchuan is de hoofdstad van de regio Ningxia die wordt geregeerd door China's Hui minderheid. De Hui Chinezen hangen, in tegenstelling tot de meeste andere Chinezen, het islamitische geloof aan. Volgens China zijn de Hui goed geïntegreerd in de Chinese samenleving en spreken Mandarijn. Dit geldt dit niet voor alle moslims in China. De islamitische Oeigoeren van Turkse komaf leven in de regio Xinjiang. Deze minderheid wordt door China vaak gerelateerd aan terreur en regionaal geweld, en ze voelen zich gediscrimineerd door Peking.

Onderdrukking moslims
China ligt al jaren onder vuur voor zijn repressie van moslims. In juli 2015 keurde de regering van Turkije China's beleid af. Islamitische Staat stelde in 2014 dat China een land is waar moslimrechten verdwenen zijn. In een chant van afgelopen december riep IS de Chinese moslims in het mandarijn op om 'wakker te worden' om de 'eeuw van slavernij' te keren. De moslims moeten de 'wapens oppakken en vechten' , want 'de glorie van de islam is waar wij voor strijden'. De New York Times heeft een vertaling van de chant online.

China probeert de buitenwereld een ander beeld te laten zien door het bouwen van het islamitische themapark. Regeringsleiders willen ook de negatieve kijk op moslims in China veranderen. De Hui moslims worden daarom in de schijnwerpers gezet. Dat is de reden dat het themapark gebouwd in Ningxia, en niet in het gebied van de Oeigoeren. China hoopt dat de internationale relaties met de Arabische wereld zullen verbeteren. President Xi Jinping kondigde zijn ambities in januari aan om meer invloed uit te kunnen oefenen in het Midden-Oosten.

Een ander controversieel park is het 'Kingdom of the little people', waarin mensen met dwerggroei bezoekers met zang, dans en toneelstukjes vermaken. Mensenrechtenorganisaties, zoals Handicap International, zijn fel tegen en beschuldigt China van uitbuiting. Het personeel zelf zeggen het niet erg te vinden in het park; ze zijn voor het eerst onder gelijkgestemden en worden niet meer gediscrimineerd.

China kent een hoop andere themaparken: In het Holland Flora Park waan je je in Nederland, met zelfs kroketten en poffertjes. In het park Foreigners' Street en in Grand World Scenic Park zijn buitenlandse gebieden en culturen nagebootst. World Chocolate World heeft het grootste model van de Chinese Muur in chocola. In World Joy Land speel je in de videogames World of Warcraft en Starcraft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden