China blokkeert nu ook Google

(\N) Beeld
(\N)

Een ’Groene Dam’ moet China beschermen tegen seks en geweld op internet. Het programma filtert ook door Peking ongewenste informatie.

– China heeft woensdagnacht Google afgesloten, omdat de internetzoekdienst ’vulgaire en obscene’ inhoud zou verspreiden. De Chinese overheid hoopt op deze manier meer grip te krijgen op het internetgebruik.

Ook kondigt Peking aan dat op alle nieuwe pc’s per 1 juli het softwareprogramma ’Groene Dam’ moeten staan. Volgens officiële verklaringen zal deze software Chinese kinderen beschermen tegen pornografie en geweld. Maar de overheid kan het volgens critici ook gebruiken om andere onderwerpen te censureren.

Peking censureert nu al delen van internet en e-mailverkeer. „Het programma zal verder inbreuk maken op de privacy van Chinezen”, licht professor Egbert Dommering, gepensioneerd hoogleraar informatierecht, toe. „China zal het systeem gebruiken om politiek ongewenste informatie te filteren.”

Gebruikers van de voorlopige versie van Groene Dam bevestigen dit. Zo blokkeert het programma ook discussieforums over homoseksualiteit en links naar verboden websites, zoals die van de dalai lama of de Falun Gong-beweging.

Bijna 300 miljoen Chinezen gebruiken internet. De Chinese dissident Ai Weiwei heeft de bevolking opgeroepen Groene Dam te boycotten door op 1 juli geen internet te gebruiken.

De Verenigde Staten hebben inmiddels hun bezorgdheid geuit over de nieuwe filtersoftware.

Volgens het staatspersbureau in China zijn medewerkers van Jinhui System Engineering Co., het bedrijf dat Groene Dam maakt, al met meer dan duizend telefoontjes bedreigd.

De blokkades die Groene Dam opwerpt, zijn volgens kenners te omzeilen door gebruik te maken van zogeheten proxyservers. Dit is een server die de gebruiker als poort tussen zijn computer en de internetaanbieder kan installeren. Deze ’poort’ beschermt de identiteit van de gebruiker. Ook kunnen Chinese internetgebruikers op forums codetaal gebruiken en zo onopgemerkt blijven voor het programma.

Dat gebeurt ook al onder de huidige filtersoftware die China gebruikt. Woorden als ’democratie’ en ’vrijheid’ worden nu uit e-mails en populaire chatprogramma's zoals MSN gefilterd. De betrokken gebruikers kunnen dan geïdentificeerd en zelfs opgepakt worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden