China belooft openingsceremonie zonder regen

(Novum/Ap) - China wil bij de Olympische Spelen in Beijing over vijf maanden niets aan het toeval overlaten. Chinese wetenschappers zeggen nu dat ze daarbij zelfs het weer naar hun hand kunnen zetten, voor een gegarandeerd regenvrije openingsceremonie of juist een goedgeplaatst buitje voor een wedstrijd om de smog op te laten lossen.

Internationale wetenschappers zijn sceptisch, maar de Chinese overheid geeft jaarlijks al zo'n 66 miljoen euro uit aan installaties die regen zouden veroorzaken. Ook zijn er vijftigduizend Chinezen met het beroep regenmaker. De methode is niet nieuw: Door wolken met grote hoeveelheden zilverjodide te beschieten zetten de kleine waterdruppeltjes in de wolk zich af op de kristallen en komen dan als regen naar beneden. De effectiviteit van deze methode is echter niet onomstreden.

De Spelen worden gehouden in augustus, met gemiddeld zo'n dertig graden een van de warmste maanden in Beijing, maar ook een van de natste. De Chinezen zeggen dat ze dreigende wolken voor een evenement zullen laten leegregenen en een bui kunnen veroorzaken als de smog te drukkend wordt. Volgens het persbureau Xinhua heeft China daarvoor de beschikking over bijna zevenduizend artilleriekanonnen en vierduizend raketlanceerinstallaties, met als enige functie het beschieten van de hemel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden