Een chimpansee gebruikt twee stenen om noten te kraken.

Chimpansees in Gabon hebben schildpadden weten toe te voegen aan hun menu

Een chimpansee gebruikt twee stenen om noten te kraken.Beeld HH

Wilde chimpansees in het Loango National Park in Gabon hebben een manier gevonden om schildpaddenvlees toe te voegen aan hun menu.

Een internationaal team van onderzoekers observeerde voor het eerst hoe de primaten dezelfde percussietechniek waarmee ze normaliter fruit en noten openen, toepassen op schildpadden. Dat chimpansees ook reptielen eten, was nog niet bekend. 

“Schildpadden zijn zo langzaam dat je niet echt van jagen kunt spreken. Het is meer een kwestie van er toevallig eentje opmerken. Meestal sleept de chimpansee er dan nog een tijdje mee rond op zoek naar de juiste ondergrond om tegen te slaan”, zegt Simone Pika aan de telefoon. Zij leidt het onderzoek in Gabon.

Chimpansees staan in de primatenwereld bekend om hun gereedschapgebruik. Zo schrapen ze termietennesten leeg met stokjes, spietsen ze kleinere aapsoorten op speren en slaan ze de schil van noten en hard fruit stuk tegen de boom.

Diezelfde techniek gebruiken ze nu om het schild van de stekelrandklepschildpad open te breken. De onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig zijn er nog niet over uit waarom de schildpadden worden gegeten in een gebied waar genoeg andere voedselbronnen zijn.

“Waarschijnlijk heeft één aap de percussietechniek ooit toegepast op een schildpad in plaats van een noot, en viel het vlees vervolgens in de smaak. Daarna hebben anderen in de groep de eetgewoonte gekopieerd. Zo vermijden ze gevaarlijk of giftig voedsel: als het alfamannetje het eet, dan kan het blijkbaar prima worden toegevoegd aan het voedselrepertoire.”

Kliekje

De onderzoekers zagen dat het alfamannetje alleen op stap was en een schildpad vond. Nu hij het vlees niet met de groepsleden hoefde te delen, at hij de schildpad voor de helft op en stopte het overige vlees in een boom. Een paar uur later kwam hij terug om het schildpadkliekje op te halen.

Volgens Pika is dit een indicatie van de mentale capaciteit om te plannen voor de toekomst, een vermogen dat tot nu toe alleen in laboratoriumsetting op de dieren werd getest.

“De kwaliteit van testen is afhankelijk van hoe goed de onderzoekers ze maken. Vaak zijn ze gebaseerd op tests waarmee ze de menselijke intelligentie meten. Observaties in het wild geven een veel duidelijker beeld van waar onze naaste familieleden toe in staat zijn.”

Lees ook:
Ig-Nobelprijs voor onderzoek naar de ‘na-mensende’ aap die vrienden maakt

De Ig-Nobelprijzen 2018 zijn uitgereikt. Er viel weer veel te lachen - daar is deze wetenschapsprijs met een knipoog voor bedoeld - onder meer om de aap die mensen nabootst en om slingerende nierstenen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden