Chimpansee-jongens spelen vooral met gereedschap

De meisjes doen er ook nog wat nuttigs mee, blijkt uit onderzoek

Chimpansees zijn handig met gereedschap. Na de mens is er geen soort op aarde die zo veelzijdig en vindingrijk is om met stokken of stenen het leven te veraangenamen. Vrouwelijke chimps, om precies te zijn. Zij gebruiken veel vaker gereedschap dan de mannetjes, en gaan er ook veel vaardiger mee om.

Een kwestie van goed oefenen in hun jonge jaren, zou je denken. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Onder de jonge chimpansees zijn het juist de mannetjes die een stok of iets anders ter hand nemen. Maar ze gebruiken het niet voor een of ander doel, schrijven Britse biologen deze week in het vakblad Plos One. Ze spelen er vooral mee.

De jonge vrouwtjes doen dat veel minder, laat staan dat ze er mee spelen. Maar als ze een stok oppakken, gebruiken ze hem ook echt als gereedschap. Ze letten ook goed op andere volwassen vrouwtjes, waardoor ze er uiteindelijk toch handiger in worden dan de mannetjes.

De biologen bestudeerden een paar maanden lang chimpansees en bonobo's in Congo en Oeganda. De waarnemingen stemden overeen met hun hypotheses. Chimpansees doen veel meer met gereedschap dan bonobo's, er zijn verschillen tussen de seksen en dat zie je allemaal terug bij de oefenende jonkies.

Behalve dus bij die chimp-jongens. Waarom zijn ze zo druk in de weer met stokken en stenen als ze er op latere leeftijd niets nuttigs mee doen? Hier moesten de biologen gissen. Vooropgesteld, schrijven ze: het jongensgedrag is bij de chimpansee niet veel anders dan bij de mens. Ook jongetjes spelen meer met voorwerpen dan meisjes.

Maar dan. "De onvolwassen vrouwen zijn meer gericht op hun latere taken", beweren ze. "Terwijl de jonge mannen tijdens het spelen hun vaardigheden onderzoeken." Vaardigheden die ze in hun latere rol als dominante leider nodig hebben. Ofwel: terwijl de jonge vrouwen de kunst bij hun moeder afkijken en leren hoe je met een steen een noot kraakt of met een tak mieren verzamelt, spelen de jonge mannen met die voorwerpen en oefenen ze hun motoriek. "Zodat ze als volwassen mannetje met zo'n steen of tak kunnen gooien en zo respect afdwingen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden