Chimpansee Bini slachtoffer van apenconflict

null Beeld reuters
Beeld reuters

Na twee jaar in Dierenpark Amersfoort wordt chimpansee Bini naar een andere dierentuin verhuisd. Bini werd niet geaccepteerd door de andere apen, waardoor ze angstig werd en amper nog at.

Mitzi Pepers

"Twee jaar geleden kwam Bini bij ons in Amersfoort vanuit Noorwegen", zegt bioloog van Dierenpark Amersfoort Raymond van der Meer, "Toen ging het best lekker. In stapjes hebben we haar geïntroduceerd in de groep, eerst bij kleinere groepjes chimpansees. Toen ze uiteindelijk helemaal bij de groep kwam, ontstonden er spanningen."

Bini werd tijdelijk uit de groep gehaald, maar na een aantal pogingen haar weer terug te zetten, werd toch besloten haar over te plaatsen naar een andere dierentuin. Van der Meer vindt 'wegpesten' te ver gaan, maar: "Bini werd niet geaccepteerd door de groep chimpansees van ons dierenpark. Ze stond onder aan de rangorde van de groep chimpansees en daardoor pakten de anderen weleens haar eten af of zorgden ervoor dat ze maar wat restjes kreeg. Ook reageerden de andere apen onderlinge conflicten vaak op Bini af, ze werd regelmatig aangevallen."

"Waardoor het precies komt, weten we niet. Ze is een wat oudere dame en normaal gaan chimpansee-vrouwtjes naar andere groepen als ze jong zijn. Dan krijgen ze ook veel steun van de mannetjes. Nu miste ze die steun. Er was nog een ander probleem: ze is namelijk grootgebracht door mensen. Niet door andere chimpansees. Bij conflicten kwam ze meteen naar de verzorgers toe en vocht het niet zelf uit."

Huisaapje
Als Bini opgevoed is door mensen, is ze dan niet meer een huisaapje dan eentje voor in de dierentuin? "Het zou onlogisch zijn haar bij mensen of andere dieren te plaatsen. Dat zou je dan alleen doen zodat ze niet alleen is. Kijk, alle chimpansees moeten hun plekje binnen de groep veroveren. Het maakt het niet makkelijker dat Bini zo gehecht is aan menselijk contact. Maar ze moet wel tussen de chimpansees blijven leven", zegt Van der Meer.

Volgens de bioloog heeft Bini het zwaar gehad en is het verplaatsen naar een andere dierentuin noodzakelijk. "Het is jammer dat het niet gelukt is, we willen de situatie niet verder laten escaleren. Maar Bini baalt hier niet van, ze heeft nu rust en kan de moeilijke periode achter zich laten." Bini wordt binnenkort verplaatst naar een andere Europese dierentuin.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden