Chili vervolgt officieren uit periode Pinochet

Het Chileense Hooggerechtshof heeft geweigerd een strafzaak wegens ontvoering en moord tegen vijf gepensioneerde officieren te seponeren. De vijf, onder wie generaal Sergio Arellano Stark, worden ervan beschuldigd 72 vermeende linkse activisten te hebben vermoord tijdens de dictatuur van Pinochet.

De advocaat van de familie van de vermisten sprak van een historisch besluit van de hoogste rechtbank. De zaak gaat over de 'Karavaan des doods', een militaire eenheid onder bevel van Stark die kort na de coup tegen de socialistische president Salvador Allende, in september 1973, door Noord-Chili trok, op zoek naar 'linkse elementen'. In dezelfde affaire is ook een aanklacht ingediend tegen Pinochet.

Onderzoeksrechter Juan Guzman heeft de zaak tegen de vijf inmiddels gearresteerde officieren aanhangig gemaakt. Hij maakt gebruik van een gaatje in de amnestiewet die Pinochet in 1978 heeft laten aanvaarden. Daaronder vallen geen ontvoeringszaken. Guzman heeft zeker 22 zaken tegen de voormalige dictator zelf in behandeling.

Volgens de voorzitster van de vereniging van familie van vermisten opent de zaak tegen Stark c.s. de deur voor nog veel meer rechtszaken. Officieel zijn minstens drieduizend mensen vermist geraakt of vermoord tijdens het bewind van Pinochet, die nu in Engeland vastzit in afwachting van mogelijke uitlevering naar Spanje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden