Chili slaat rechtsaf met de keuze voor miljardair Piñera

Sebastian Piñera was ook tussen 2010 en 2014 president van Chili. Beeld EPA
Sebastian Piñera was ook tussen 2010 en 2014 president van Chili.Beeld EPA

Sebastian Piñera, de ­miljardair met het zilverkleurige kapsel, behaalde in Chili een verpletterende verkiezingsoverwinning.

Chili maakt een ruk naar rechts met de overwinning van Sebastian Piñera in de verkiezingen. De 68-jarige po­liticus met de brede lach won met een voorsprong van ruim 9 procent van de stemmen van zijn sociaal-­democratische rivaal Alejandro ­Guillier. Niet eerder sinds de terugkeer van de democratie in 1990 won een politicus met zo’n ruime meerderheid (54,6 tegen 45,4 procent). En niet eerder kregen de sociaal-­democraten zo’n hevige klap te ­verduren.

Onbekend met het hoogste ambt van Chili is Piñera allerminst. Hij was ook president tussen 2010 en 2014, toen hij te maken kreeg met hevige studentenprotesten. Zijn verkiezing in die tijd vormde een trendbreuk in Latijns-Amerika: terwijl in veel landen linkse leiders aan de macht kwamen (of wilden blijven), koos Chili voor een rechts-conservatieve miljardair. De laatste verkiezingsuitslag past juist in de regionale trend: in Argentinië, Paraguay, Peru en Brazilië is rechts bezig met een comeback.

Conservatief

Net als in 2010 neemt Piñera het stokje over van de linkse president Michelle Bachelet. Zij mocht zich niet weer verkiesbaar stellen omdat de Grondwet opeenvolgende herverkiezing niet toestaat. Onder Bachelet werd abortus in bijzondere gevallen toegestaan. De conservatieve ­Piñera is daar fel tegen. In 2013 prees hij nog de ‘moed’ van een 11-jarig zwanger meisje om het kind te houden, nadat ze door de vriend van haar moeder was verkracht.

De Chileense financiële markten reageerden opgelucht toen bekend werd dat Piñera won. De peso steeg twee procent in waarde ten opzichte van de dollar. Het bedrijfsleven ziet de terugkomst van de president wel zitten. Hij zal hard gaan bezuinigen en de belastingen voor bedrijven beperken, twee voornemens die gevoelig liggen in het land en geregeld tot demonstraties leiden.

En hoewel Piñera kan terugkijken op een geslaagde verkiezing, komt zijn partij zetels tekort voor een meerderheid in het parlement. Hij zal dus moeten samenwerken met andere partijen, maar door de polarisering en de economische situatie wordt dat niet makkelijk.

De verkiezingen hebben namelijk ook de politieke versplintering in het land blootgelegd. Op links is er een nieuwe radicale beweging opgestaan, die wordt aangevoerd door de socialist Beatriz Sanchez. Het scheelde niet veel of zij had de gematigde sociaal-democraat Alejandro Guillier zelfs uitgeschakeld in de ­eerste verkiezingsronde. Guillier won ternauwernood, maar de rechtse Piñera deelde vervolgens alsnog de doodssteek uit.

Lees ook: Conservatieve oud-president Piñera wint verkiezingen Chili

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden