Chili rekent af met Pinochet

De Chileense president Eduardo Frei heeft zijn landgenoten opgeroepen alle mogelijke informatie te geven over mensen die vermist zijn geraakt tijdens het bewind van Pinochet. Frei geeft daarmee een krachtig signaal dat althans de politiek wil afrekenen met de jaren van dictatuur.

De president zei het ook met zoveel woorden: ,,Wij moeten ons bevrijden van het spook van het verleden.'' In een ongekend openhartig commentaar drukte hij mensen die over informatie beschikken op het hart ,,na te denken over de consequenties die een eventueel stilzwijgen heeft voor de mensenrechten''.

Het optreden van de president onderstreept dat de civiele autoriteiten zich steeds minder gelegen laten liggen aan de opvattingen van de militairen. Vorig jaar oktober haastte de Chileense regering zich nog heftig te protesteren tegen de aanhouding van Pinochet in Londen.

De oproep van Frei komt na de beslissing van het Hooggerechtshof, vorige week, om een strafzaak tegen vijf oud-militairen door te zetten wegens ontvoering en moord ten tijde van Pinochets junta (1973 - '90). In kringen van (oud)-militairen is verontwaardigd gereageerd op dat besluit.

De rechtszaak draait om de zogenoemde 'Karavaan des Doods', een legereenheid die in het noorden van Chili huishield, direct na de coup tegen de socialistische president Salvador Allende, in september 1973. De aanklacht was mogelijk dankzij een gaatje in Pinochets amnestiewet van 1978. Die zegt niets over ontvoering.

Volgens een regeringsrapport zijn destijds zeker 72 mensen verdwenen en waarschijnlijk om het leven gebracht. De bewuste eenheid stond onder leiding van generaal Sergio Arellano Stark. Hij is inmiddels samen met de drie andere verdachten opgepakt. De vijfde is Pedro Espinoza, plaatsvervangend hoofd van Pinochets geheime dienst Dina. Hij zit sinds '95 een straf van zes jaar uit wegens betrokkenheid bij de moord in 1976 op Orlando Letelier, prominent tegenstander van Pinochet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden