Chileense leger kan niet meer rekenen op koperen geldkraan

amsterdam – - Het Chileense leger moet voortaan net als in elke andere democratie voor geld aankloppen bij het parlement.

President Michelle Bachelet heeft een wetsontwerp naar het parlement gestuurd dat een eind moet maken aan de vaste aanspraak die de strijdkrachten nu nog kunnen maken op een tiende van alle inkomsten uit de koperwinning. Ze ondertekende het voorstel in het bijzijn van de militaire top.

Chili is de grootste producent van koper in de wereld, en de forse geldstroom die dat het land oplevert leek de militaire dictator Augusto Pinochet geschikt om het leger voldoende inkomsten te garanderen. Bij het herstel van de democratie in 1990 werd die regeling in eerste instantie zo gelaten.

De nieuwe wet betekent dat voor het eerst openbaar zal worden hoeveel Chili aan zijn defensie besteedt. Tot nu toe was dat geheim omdat de omzetten van het staats-koperbedrijf Codelco niet openbaar waren. Er wordt geschat dat leger, marine en luchtmacht sinds 1998 1,72 miljard euro hebben gestoken in de modernisering van hun materiaal.

President Bachelet gunt het leger wel enige financiële zekerheid. Er komen planperioden van twaalf jaar. En een fonds voor onverwachte kosten, te vullen uit de nu vrijkomende koperinkomsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden