Chicago kiest de ultieme outsider als burgemeester

Lori Lightfoot (links) viert haar verkiezingswinst met haar vrouw Amy en dochter Vivian. Beeld Getty Images
Lori Lightfoot (links) viert haar verkiezingswinst met haar vrouw Amy en dochter Vivian.Beeld Getty Images

De Amerikaanse stad Chicago heeft Democraat Lori Lightfoot verkozen tot burgemeester. Ze is zwart, vrouw en lesbisch. Daarnaast heeft ze maar weinig politieke ervaring. 

Lightfoot is de ultieme outsider en die status komt haar goed van pas in een stad die elite-moe is.

Een echte strijd was het niet. Lightfood won met meer dan zeventig procent van de stemmen ruim van haar tegenstander Toni Preckwinkle, een andere zwarte Democrate met vergelijkbaar progressieve ideeën. De opkomst was historisch laag, waarschijnlijk omdat de politici zoveel op elkaar lijken. Slechts een derde van de Chicagoans ging naar de stembus.

Politie

Toch wist Lightfoot zich op bepaalde fronten te onderscheiden van Preckwinkle. Dat had vooral te maken met Lightfoots politieke achtergrond, of eerder het gebrek daaraan. Anders dan Preckwinkle, die als raadslid naam maakte in Chicago, kwam Lightfoot pas in beeld toen zij in 2015 werd benoemd tot president van de Chicago Police Board. Zij kreeg de lastige taak om het politiesysteem te hervormen, nadat de zwarte zeventienjarige Laquan McDonald zonder duidelijke aanleiding door de politie was neergeschoten. 

Lightfoots rapport daarover was een snoeiharde aanval op de lokale ordehandhaving: het politiesysteem zou lijden aan ‘institutioneel racisme’ en bovendien zou binnen het korps ‘een verantwoordelijkheidscultuur’ ontbreken.

Politiegeweld is al lang een dominant onderwerp in Chicago’s politiek. Zo probeert de gemeente al jaren van haar imago als gewelddadige stad af te komen. In 2016 beleefde de stad een gewelddadig hoogtepunt, toen meer dan vijfhonderd inwoners omkwamen door wapengebruik. 

Lightfoots burgemeesterscampagne ging over meer dan ordehandhaving. Zo trok zij ten aanval tegen de inrichting van het politieke systeem van de stad en noemde ze Chicago’s politieke elite ‘corrupt’ en ‘onrechtvaardig’. 

Kritiek

Tegenstander Preckwinkle was vaak het mikpunt van kritiek, omdat zij volgens Lightfoot deel uitmaakt van diezelfde elite. Als doorgewinterde politica heeft Preckwinkle goede banden met de vertrekkende burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel. Door corruptieschandalen is hij zeer onpopulair geworden in de stad en daarom besloot hij zich niet voor een nieuwe termijn verkiesbaar te stellen.

Lightfoots kalme voorkomen hielp haar ook, zeggen waarnemers. “Ze lijkt in alles de antithese van Rahm Emanuel”, schreef de Chicago Reader. “Lightfoot is kalm, gefocust, geconcentreerd en onafhankelijk”. Toch eindigt ook dat artikel met de vraag die op ieders lippen ligt in Chicago. “Is onze stad wel klaar voor radicale hervormingen?” 

Lees ook:

Vooral de armere gezinnen in de VS lijden onder vuurwapengeweld

De Britse correspondent Gary Younge tekent de levens op van tien jongeren die op een willekeurige dag in de VS werden doodgeschoten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden