Cheppih begint Poldermoskee als wapen tegen radicalisering

Een Amsterdamse prachtwijk heeft nu nog één moskee. Over een maand zijn dat er drie. Ahmed Marcouch prijst Mohammed Cheppih die de ’Poldermoskee’ gaat leiden, tegen radicalisering.

Lodewijk Dros

Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart heeft, zegt PvdA-voorzitter Ahmed Marcouch, te weinig moskeeën. Hij krijgt er dit jaar twee bij. Naast een moskee in een nieuwbouwproject krijgt de buurt die bekend werd om rellende jeugd, er de ’Poldermoskee’ bij. Tegen radicalisering. De Poldermoskee is een initiatief van Mohammed Cheppih.

De Marokkaans-Nederlandse Cheppih heeft een radicaal-islamitisch verleden, was kandidaat-voorzitter van de AEL, de Arabisch-Europese Liga en studeerde in Saoedi-Arabië.

Marcouch: „Ja, Cheppih hield er als jonge jongen rare ideeën op na. Dat erkent hij nu ook. Daarom vind ik hem zo geschikt: hij kan met die radicaliserende jongeren het debat aangaan. Zeggen waarom hij toen zó dacht, en nu anders. Dat is voor die jongeren belangrijk, maar ook voor de maatschappij. Die kan eraan aflezen dat orthodoxie niet iets statisch, niet iets onveranderbaars is. Het kan verschuiven door de kracht van de westerse samenleving. Cheppih heeft eindelijk de balans gevonden tussen zijn religiositeit en de Nederlandse identiteit. Zo is hij een voorbeeld. Ik ben er blij mee.”

Wordt de Poldermoskee Marcouch’ variant van de nooit gebouwde Turkse Westermoskee, waar de westerse islam had moeten beginnen?

Marcouch: „Nee, die was van moskeeorganisatie Milli Görüs, ze zaten vast aan een ideologie van elders, hadden wortels in Duitsland. De Poldermoskee bestaat uit mensen van hier, Nederlandse burgers die niet gehinderd worden door een ideologie van elders. Ook niet-religieuze burgers. Bovendien: wij betalen niet mee aan de Poldermoskee.”

Mohammed Cheppih geeft geen toelichting op zijn Poldermoskee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden