Chen: een dichterlijk inspecteur

Inspecteur Chen, uit Shanghai, was liever dichter geworden. Nu reist hij, poëzie citerend door de VS, op jacht naar een foute Chinese zakenman.

Een aantal jaren geleden verscheen ’Dood van een rode heldin’ van de Chinees/Amerikaanse schrijver Qiu Xiaolong. Een opmerkelijke boek in het politiegenre: geschreven door een naar de VS uitgeweken Chinees, maar gesitueerd in het eigentijdse Shanghai, waar de jonge inspecteur Chen zijn weg moet vinden in een snel veranderende maatschappij.

Deze Chan speelt ook de hoofdrol in ’Het karakter van de draak’. Als hooggeplaatste politiefunctionaris bewaart hij nog steeds een wankel evenwicht tussen het communistische partijkader en het oprukkende kapitalisme. Veel nieuwe rijken zijn schaamteloze graaiers, prominente partijleden pikken een graantje mee en geen van hen zit te wachten op de correcte hoofdinspecteur.

Niet dat het moderne leven aan Chen voorbijgaat. Door zijn werk komt hij overal, ook bij de vermogenden, en geniet hij van de kruimeltjes die van de tafel vallen. Witte Wolk is zo’n kruimeltje, een studente die goed haar weg weet in de nieuwe wereld en die nuttige kleine diensten voor hem verricht.

Daarnaast zorgt Chen voor zijn oude moeder, die juist bij het oude China hoort. Haar man, ooit hoogleraar Confucianisme, viel tijdens de Culturele Revolutie in ongenade. Chen groeide op in werkkampen, maar slaagde er toch in Engels en literatuur te studeren en een dichtbundel te publiceren. Na zijn afstuderen kreeg hij een functie bij de politie. Zo werd Chen een politieman met een poëtische ziel.

Die achtergrond bezorgt hem het voorzitterschap van een groep schrijvers, die naar een literatuurcongres in de VS gestuurd worden. De benoeming verrast Chen; als schrijver is hij namelijk nauwelijks actief, bovendien is hij druk met een corruptie-onderzoek. Of is het de bedoeling dat hij in Amerika de gangen natrekt van de hoofdverdachte, een zakenman die met miljarden aan fout geld China heeft verlaten en nu probeert de Amerikaanse nationaliteit te krijgen?

Zoals zo vaak is de opdracht ’socialistisch-dialectisch’ en weet de inspecteur maar één ding zeker: dat hij heel voorzichtig moet zijn. En zo volgen we Chen, in zijn reis door de bakermat van het kapitalisme, citerend uit klassieke Chinese poëzie, geplaagd door een onmogelijke liefde. Ingrediënten wederom voor een ongebruikelijke thriller, alleen al door het slot, in de vorm van dichtregels:

Hopelijk leven we lang genoeg

En delen we dezelfde heldere maan

ook op duizenden mijlen afstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden